Wednesday, September 28, 2011

Οι πρεμιέρες παίρνουν σειρά


0
Μυρτώ Λοβέρδου
ΤΟ ΒΗΜΑ:  29/9/2011
Ο Οκτώβρης του θεάτρου
  • Ο Μάνος Καρατζογιάννης, ο Ενκε Φεζολάρι και η Βασιλική Τρουφάκου προετοιμάζουν την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο Οκτώβριος ανήκει στο θέατρο: Και φέτος μια σειρά από παραστάσεις ξεκινούν με την έλευση του δέκατου μήνα του χρόνου, ενώ ορισμένες έχουν ήδη σηκώσει την αυλαία τους ή τη σηκώνουν, όπως συμβαίνει με το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη (28/9) στο Παλλάς. Σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και σε διασκευή που μοιράστηκε με τον Θανάση Νιάρχο, το θεατρικό επιστρέφει, μετά από έναν χρόνο, και επαναφέρει στη σκηνή την Εκάβη και τη Νίνα, τη Νένα Μεντή και τηΦιλαρέτη Κομνηνού, μαζί με τον πλούσιο θίασο (Τάνια Τρύπη, Γιάννης Στάνκογλου, Γιάννης Νταλιάνης, Ηρώ Μπέζου κ.ά.). Ανάμεσα σε επαναλήψεις και καινούργιες παραγωγές, το θέατρο ξεκινά τη σεζόν 2011-2012.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός μαζί με την Κατερίνα Λέχου προτείνει τον «Φυλακισμένο της διπλανής πόρτας» του Νιλ Σάιμον, ένα έργο που ταιριάζει ιδιαίτερα στις μέρες και την ψυχολογία μας. Μαζί τους στη σκηνή οι Υβόννη Μαλτέζου, Κώστα Φλωκατούλα, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Φωτεινή Ντεμίρη και Στάθη Νικολαϊδη. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου στο θέατρο Ιλίσια. Το ίδιο βράδυ θα δοθεί και η πρώτη παράσταση για τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ με την Εφη Μουρίκη να σκηνοθετεί και να παίζει μαζί με την Κατερίνα Παπουτσάκη και τη Μάρα Μοτάκη. Το έργο, σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ θα παιχθεί στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, στα Εξάρχεια. Μαζί και η πρεμιέρα για τον Πέτρο Φιλιππίδη και τηνΑννα Παναγιωτοπούλου που συνεχίζουν για δεύτερη σεζόν με το τρυφερό έργο Χάρολντ και Μόντ» του Κόλιν Χίγκινς, στο θέατρο Μουσούρη.
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται τα «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλι, στη σκηνοθεσία τουΒαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στην παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου και παίζουν οι Μαρία ΚίτσουΜιχάλης Οικονόμου και Ομηρος Πουλάκης. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 7 Οκτωβρίου στον Πάνω Χώρο, ενώ ο μέρες νωρίτερα (5/10) θα έχει δοθεί η πρεμιέρα του «Συγγραφέα» από τουςΠαντελή Δεντάκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκη Παπαδημητρίου και Γιάννο Περλέγκα στο Δώμα. Οσο για τον Κάτω Χώρο, εκεί από τις 17 Οκτωβρίου ο Ενκε Φεζολάρι σκηνοθετεί την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη με τον Μάνο Καρατζογιάννη και τη Βασιλική Τρουφάκου.
Η Υρώ Μανέ επανέρχεται με τον μονόλογο του «Συμβολαιογράφου», του Νίκου Βασιλειάδη αλλάζοντας όμως χώρο: Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου θα παιχθεί από τις 8 Οκτωβρίου στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου. Περιορισμένες παραστάσεις και για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στην παράσταση του θεάτρου «Δρόμος με δένδρα» από τη Μάρθα Φριτζήλα με τη Δέσποινα Αναστάσολγουκαι τη Μαρία Κεχαγιόγλου στους ρόλους της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας.
Μετά την Αυλή (στου Ψυρρή), «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Από τις 13 Οκτωβρίου ο Γιώργος Κάππας και η Νίκος Ορφανός θα παίζουν στο θέατρο Σοφούλη το έργο στο οποίο συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία.
Τέλος επανέρχεται για τρίτη χρονιά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με τη μεγάλη της επιτυχία, στο έργο «La Chunga» του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2010) Μάριο Βάργκας Λιόσα, στο θέατρο Επί Κολωνώ. Σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκόττη και μαζί με την ομάδα των Δημήτρη Λάλου, Στάθη Σταμουλακάτου, Γιάννη Λεάκου, Δημήτρη Καπετανάκου και της Ηλιάνας Μαυρομάτη, η παράσταση συνεχίζει από την 1η Οκτωβρίου _και αξίζει να τη δείτε….

No comments: