Monday, September 26, 2011

Νέα ζωή για το αρχαίο θέατρο Κασσώπης



Ενας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου είναι το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη (νομός Πρέβεζας). Μέχρι σήμερα ήταν μη προσβάσιμο, αφημένο στο χρόνο και τη φθορά.
Τώρα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για την ανάδειξη της συνοικίας θεάτρου της αρχαίας Κασσώπης, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σε 28 μήνες από την έναρξη του έργου θα είναι έτοιμο.
Το θεάτρο της Κασσώπης (βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Ζαλόγγου στον νέο καλλικρατικό Δήμο Πρέβεζας) έχει χωρητικότητα περί τους 6.000 θεατές. Με την ολοκλήρωση των προτεινόμενων εργασιών στο μεγάλο θέατρο και την ευρύτερη περιοχή του ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα αφενός να προσεγγίσει το μνημείο και αφετέρου να κατανοήσει τη λειτουργία και την ιδιαίτερη σημασία του στη ζωή της πόλης, τη χωροθέτησή του σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Ηδη έχουν γίνει αποψιλώσεις, τακτοποίηση σωρών από λίθους και αρχαίου οικοδομικού υλικού και μια μικρή ανασκαφική έρευνα. Οταν ολοκληρωθεί το έργο αυτό, ο επισκέπτης θα μπορεί να προσεγγίζει την περιοχή του αρχαίου θεάτρου από τη βορειοδυτική ακρόπολη με θέα τον Αμβρακικό Κόλπο. Παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο είχαν γίνει και μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ).
Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης είναι ένα από τα αρχαία θέατρα που έχει «υιοθετήσει» το σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου.

No comments: