Sunday, September 25, 2011

Το θέατρο σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος


«Εχει τη δύναμη το θέατρο να κινητοποιήσει έναν καπνιστή για να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα;». Με αυτό το ερώτημα ως οδηγό πραγματοποιείται μία καινούργια δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που έχει τίτλο «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει!». Η δράση θα παρουσιάζεται πριν από την έναρξη της εκάστοτε προγραμματισμένης παράστασης στους χώρους των θεάτρων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή θεατρική δράση, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ματζίρη. Μέσω της αφήγησης εκτυλίσσεται η σταδιακή μεταμόρφωση της Αθανασίας -μιας γυναίκας που μπορεί να ξαναγεννηθεί απλώς διακόπτοντας το κάπνισμα- σε «Αναστασία». Ολα αυτά, σε μια συνεχή εναλλαγή εικόνας και λόγου, καθώς η ροή των εικόνων με τη βοήθεια βιντεοπροβολής θα συναντιέται με τη δυναμική του ζωντανού λόγου που θα εκφέρεται από μια ηθοποιό. Το αποτέλεσμα, μέσα από μια προσέγγιση άλλοτε σοβαρή και άλλοτε χιουμοριστική, στοχεύει να κάνει το θεατή μέρος αυτής της διαδικασίας, εισπράττοντας τελικά ένα αίσθημα δύναμης, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.
Το κείμενο έγραψαν η Αμαλία Κοντογιάννη και η Κωνσταντίνα Ματζίρη. Παίζoυν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ. Η κοινωνική δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
 Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

No comments: