Monday, September 26, 2011

Το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» στην Κατερίνα Ευαγγελάτου



Συγκινημένη το παρέλαβε από τα χέρια της Μπέτυς Αρβανίτη, παρουσία και του πατέρα της Σπύρου Ευαγγελάτου
Το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» στην Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου βραβεύθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, με το Επαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το 2011, στην 6η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας. Η σκηνοθέτις και ηθοποιός διακρίθηκε ανάμεσα στιςΜαρίνα Ασλάνογλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Αργυρώ Χιώτη, για τη δουλειά της στο θέατρο.


Συγκινημένη το παρέλαβε από τα χέρια της Μπέτυς Αρβανίτη, παρουσία και του πατέρα της Σπύρου Ευαγγελάτου«Είμαι διπλά χαρούμενη» είπε λίγη ώρα μετά, «γιατί σέβομαι ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή που με βράβευσε, μια επιτροπή που αποτελείται από ανθρώπους του χώρου μας, ενεργούς και όλων των γενεών. Επίσης συγκινούμαι ιδιαίτερα γιατί το βραβείο αυτό έχει το όνομα της Ελευθερίας Σαπουντζή, της αγαπημένης μαθήτριας της μητέρας μου, της Λήδας Τασοπούλου. Μου μιλούσε συχνά για την Ελευθερία, που έκανε τις σπουδές της στο εργαστήρι του Αμφι-Θεάτρου και η μητέρα μου την είχε ξεχωρίσει από την αρχή. Ηθελαν κιόλας να κάνουν μαζί μια παράσταση, με κείμενα της Κρίστα Βολφ, αλλά δεν πρόλαβαν... Γι΄αυτό και έχει διπλή σημασία για μένα αυτή η διάκριση. Σαν να ξανασυναντώ τη μητέρα μου...».
Την επιτροπή αποτελούσαν οι Νικαίτη Κοντούρη, Ελένη Μποζά, Λέανδρος Πολενάκης και Νίκος Χατζόπουλος. Το επαμειβόμενο βραβείο (3.000 ευρώ) απονέμεται κάθε δύο χρόνια, από το 2001. Εναν χρόνο πριν, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2000, η 29χρονη τότε Ελευθερία Σαπουντζή έφευγε ξαφνικά από τη ζωή. Ενώ έκανε πρόβες.....

Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή»
 Για τη δουλειά της στο θέατρο.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/9/2011


Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, για τη δουλειά της στο θέατρο, απονεμήθηκε το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το 2011, στην 6η κατά σειρά εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας τιμώντας την μνήμη της ηθοποιού.
Η νεαρή ηθοποιός και σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου διακρίθηκε ανάμεσα στις Μαρίνα Ασλάνογλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Αργυρώ Χιώτη.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η Νικαίτη Κοντούρη, ο Γιώργος Δεπάστας, η Ελένη Μποζά, ο Λέανδρος Πολενάκης και ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε η Μπέτυ Αρβανίτη.
Η Ελευθερία Σαπουντζή που φέτος θα γινόταν 40 χρόνων ήταν απόφοιτος από το Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του «Αμφι-Θεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου και από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ είχε κάνει σπουδές υποκριτικής και στο Βερολίνο στην Hochschule der Kunste με υποτροφία του γερμανικού κράτους.
Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις μεταξύ των οποίων: «Δυσδαιμόνα ή Έργο για ένα μαντήλι», σε σκηνοθεσία Κ. Φοντούκη και «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο», σε σκηνοθεσία Δ. Καταλειφού, ενώ συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με την Νικαίτη Κοντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό. Το 1993 εξεδόθη η ποιητική της συλλογή «Κλινήρης Δευτέρα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ακόμη, μετέφρασε και σκηνοθέτησε τα έργα «Φωτιά στο πρόσωπο», στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας» και «Ο Θεός είναι D. J.» στο «Θέατρο του Νότου».
Το 2000 ανέλαβε τη συνδιεύθυνση του «Θεάτρου του Νότου» μαζί με τους Γ. Χουβαρδά και Θ. Μοσχόπουλο. Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, έφυγε αναπάντεχα από την ζωή κατά την διάρκεια προβών στο θέατρο Αμόρε, σε ηλικία μόλις 29 ετών.
Το επαμειβόμενο βραβείο (συνοδεύεται από 3.000 ευρώ) που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, θεσπίστηκε στην μνήμη της το 2001 και φέρει το όνομα της ηθοποιού. Από τότε έχουν βραβευθεί πέντε νέες γυναίκες δημιουργοί του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μεταφράστριες), η Άννα Μάσχα (2001), η Αγγελική Παπαθεμελή (2003), η Φένια Παπαδόδημα (2005), η Ελένη Μποζά (2007) και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη (2009).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή»: Εξι υποψήφιες για την 6η απονομή 

No comments: