Sunday, March 9, 2008

ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: «ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΛΑΧΙΑ Η ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ»

Σε μια εποχή που όλοι τρέχουν να προλάβουν τα... αριστουργήματα του εξωτερικού, η Αννα Βαγενά ανεβάζει το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Τι λέει για το θέατρο, την πολιτική, τα ροζ dvd και τον Λάκη Λαζόπουλο. «Στηρίζω οτιδήποτε και οποιονδήποτε φέρνει το νέο, το καινούργιο, είμαι πλάι στους ανθρώπους που έρχονται να καταθέσουν νέες προτάσεις και να ταράξουν τα νερά, είμαι κοντά σε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν το άθλιο σκηνικό που υπάρχει γύρω μας».

«Απίστευτη βλαχιά η ξενομανία»

Η Αννα Βαγενά μιλά για τους νέους που έρχονται να φέρουν έναν αέρα ανανέωσης, όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στην πολιτική.

Ανέβασες το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Τι σε οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

«Απίστευτη βλαχιά η ξενομανία»

Οταν αγαπάς το θέατρο, και τη ζωή γενικότερα, οφείλεις να κάνεις κινήσεις «πολιτικές» και να στηρίζεις το «νέο αίμα» που έχει προτάσεις να καταθέσει. Ο Βασίλης Κατσικονούρης είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας. Σε μια εποχή που... φοριέται πολύ το ξενόφερτο και θεωρείται «μαστ» και «τρέντι», ασχέτως της αξίας του κι όλοι τρέχουν να προλάβουν τα... αριστουργήματα της ξένης αγοράς, εγώ θεωρώ πολιτική πράξη να ανεβάσω ελληνικό έργο -και δη τέτοιο- και να προάγω τον πολιτισμό μας αντί να... μαϊμουδίζω όσα «παίζονται» έξω μόνο και μόνο για να είμαι της μόδας. Το θεωρώ τρομερό κομπλεξισμό όλο αυτό, το θεωρώ απίστευτη βλαχιά. Το «Γάλα» είναι σπουδαίο έργο και δεν το φτάνουν πολλά από τα «τρέντι» έργα που πρωταγωνιστούν στο θεατρικό τοπίο. [...] Το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη παίζεται στο θέατρο «Βασιλάκου» σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Αννας Βαγενά, σκηνογραφία Γιάννη Βάμβουρα -σε ιδέα της ίδιας της Βαγενά- φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν η Αννα Βαγενά και οι Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στέφανος Κοσμίδης, Ανθή Κοκκίνου. [ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, Έθνος, 9/3/2008]

No comments: