Thursday, March 13, 2008

Ζωντανό σινεμά στο θέατρο;


Το σινεμά πηγαίνει θέατρο στην παράσταση «ΑΩ» στο θέατρο Παλλάς από 21 Μαρτίου. Ζωντανό σινεμά στο θέατρο; Αυτή είναι η σύλληψη πίσω από την παράσταση «ΑΩ» σε σκηνοθεσία και χορογραφίες του Ουκρανού καλλιτέχνη Ας Μπουλάγεφ. Η πρωτοποριακή αυτή παράσταση φέρνει τις τεχνικές του κινηματογράφου, του βίντεο, των ειδικών εφέ και του animation μέσα στο θέατρο και το χοροθέατρο.
«Η αλήθεια» είπα, «είναι ότι πιστεύεις σε κάτι ανώτερο». «Η αλήθεια» είπε εκείνος, «είναι ότι προσπαθώ να πιστεύω» έγραψε ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχε. Διαβάζοντας ξανά και ξανά το διήγημα του Μπόρχες «Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ» ο Ας Μπουλάγεφ (συνιδρυτής με τη χορογράφο Τζένη Αργυρίου της amorphy.org) είδε μπροστά του την παράσταση «ΑΩ».
Το κοινό καλείται να ζήσει και τις δυο πλευρές της ιστορίας: τη διαδικασία δημιουργίας και το αποτέλεσμά της. Κι ενώ δίνεται η ψευδαίσθηση μιας παραδοσιακής δυσδιάστατης κινηματογραφικής οθόνης, το κοινό έχει την ευκαιρία να καταδυθεί μέσω μιας τρύπας στον τοίχο και να του επιτραπεί η είσοδος σε μια τρισδιάστατη Βιβλιοθήκη με όλους της τους κατοίκους. Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε κινηματογράφος, ούτε χορός, ούτε θέατρο - αλλά μάλλον ένας συνδυασμός των τριών. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς στις 21 Μαρτίου, ενώ οι παραστάσεις έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι τις 6 Απριλίου... [in.gr]

No comments: