Tuesday, March 11, 2008

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ:«Εφυγε» ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης



Το βράδυ της Δευτέρας έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο 70χρονος γνωστός ηθοποιός και επί πολλά χρόνια Μαραθωνοδρόμος της ειρήνης, Βαγγέλης Καζάν. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (10.30 π.μ.) στο νεκροταφείου Σχιστού. Αγαπημένος ηθοποιός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο Βαγγέλης Καζάν γεννήθηκε στο Ναύπλιο (1938). Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και το 1960 πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό θέατρο, με το σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ`».

Στη δεκαετία του '60 εργάστηκε στο θίασο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών» της Ν. Ιωνίας και σε άλλους θιάσους. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1953 στην ταινία «Από έξι μείναμε δύο», ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη εμφανίσεις του. Το 1972 απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το ρόλο του στην ταινία «Θίασος», του Θ. Αγγελόπουλου. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και η σουηδική «Η αδελφή μου μιλάει ελληνικά» του Ολιβιέρ Βαχμάν. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές «Χατζηεμμανουήλ», «Η αγάπη της γάτας», «Επισκέπτης της ομίχλης».

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μέλος της οποίας ήταν ο ηθοποιός, εξέφρασε στην οικογένειά του «τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά της» και, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο Βαγγέλης Καζάν «υπήρξε ένας αγωνιστής της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου. Πήρε μέρος σε δεκάδες ειρηνοδρομίες ως μέλος της ΕΕΔΥΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε για την καλλιτεχνική του αξία ως ηθοποιός, το ήθος του, τη συνέπειά του, τον ήρεμο χαρακτήρα του και την αγάπη του προς τους συναγωνιστές του στον κοινό αγώνα για την ειρήνη. Ο Βαγγέλης Καζάν θα είναι πάντα μαζί μας στους αγώνες για την ειρήνη, για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς». [Ριζοσπάστης, 12/3/2008]

No comments: