Tuesday, March 11, 2008

Τα παιδιά της πυρόπληκτης Ζαχάρως στο Καρναβάλι της Ξάνθης

[Από το blog του Γιώργου Κρόγια]

Πάει και αυτό... πέρασε. Περάσαμε καλά, ξεφύγαμε από την καθημερινότητα και όπως είπε χαρακτηριστικά ένας καρναβαλιστής από την Δράμα, ντυμένος... "Miss Xanthi" (δείτε το video): "Σας παραδέχομαι ρε παιδιά. Ξεχνάμε τα προβλήματά μας, τις κάρτες μας, τα δάνειά μας. Δίνετε μια ζωντάνια στην Ελλάδα, στους πολίτες, στη μεσαία τάξη, να ξεσκάει, γιατί δυστυχώς... όλοι για φυλακή είμαστε"...!!!
Δεν θα σταθώ όμως στο κέφι και την ζωντάνια του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, που είναι δεδομένο και χιλιοειπωμένο και που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και καλύτερο. Θα σταθώ σε κάτι που δεν έτυχε ευρείας προβολής και αναγνώρισης και που μάλλον μόνο εμείς οι Ξανθιώτες γνωρίζαμε ότι θα γίνει και το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή:
Στην πρόσκληση για φιλοξενία και συμμετοχή των παιδιών της πυρόπληκτης Ζαχάρως στο καρναβάλι της Ξάνθης.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε η έντονη φημολογία ότι οι καθηγητές που θα συνόδευαν τα παιδιά δέχτηκαν πιέσεις να μην το κάνουν, γιατί κάποιοι ενοχλήθηκαν που οι Ξανθιώτες σκέφτηκαν την Ζαχάρω, ενώ αυτοί όχι. Τελικά, μάθαμε ότι τα παιδιά θα τα συνόδευαν οι ίδιοι οι γονείς τους. Και να που ήρθαν και είναι το μόνο που έχει σημασία...
Τα λόγια μιας συνοδού των παιδιών:
«Έχουμε έρθει από την πυρόπληκτη Ζαχάρω, ύστερα από πρόσκληση που μας έκανε ο δήμαρχος της πόλης σας, ο κ. Στυλιανίδης, σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης και τους οποίους ευχαριστούμε πάρα μα πάρα πολύ για την φιλοξενία.
Μας απέδειξε η Ξάνθη πόσο πολύ ξέρει να αγαπά. Πόσο δυνατά ξέρει να αγαπά και πόσο πολύ βοηθά ανθρώπους που υποφέρουν. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί, τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, εύκολα όλοι άνοιξαν τις καρδιές τους και έστειλαν βοήθεια στην πυρόπληκτη περιοχή μας. Επτά μήνες αργότερα, οι μακρινοί Ξανθιώτες, που απέχουν 1.100 χλμ. από την Ζαχάρω, θέλησαν να κάνουν τις παιδικές αυτές ψυχές, να αναθαρρέψουν, να μάθουν να συνεχίζουν να ελπίζουν και να προσπαθούν πάντοτε για το καλύτερο, χαρίζοντάς τους κέφι, χαρά ζωντάνια».
Μπορεί να μην συμφωνώ σε πολλά πράγματα με τον Δήμαρχο της Ξάνθης, αλλά οφείλω να του το αναγνωρίσω και να του πω συγχαρητήρια για αυτή του την κίνηση.
Καλή Σαρακοστή σε όλους.

No comments: