Friday, December 7, 2007

Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο THORNTON WILDER

Photograph:Thornton Wilder.

Τουλάχιστον η Μικρή μας πόλη [Our town] είναι πασίγνωστη στους Έλληνες θεατρόφιλους. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα το 1945, από το θίασο Κατερίνας Ανδρεάδη, στο θέατρο Κεντρικό, σε σκηνοθεσία Ντίνου Γιαννόπουλου – στο ρόλο του αφηγητή ο Θάνος Κωτσόπουλος και το πρόγραμμα προέβλεπε εναλλασσόμενη ερμηνεία της Κατερίνας και της Μελίνας Μερκούρη. Αργότερα, το 1954 παίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης. Το είχε μεταφράσει ο Μίνως Βολανάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Τσαρούχης, και το είχε σκηνοθετήσει φυσικά ο Κάρολος Κουν.

Playbill cover for Our Town in 1938.

Το 1992 στο θέατρο Λαμπέτη – μετάφραση και σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης, σκηνικά και κοστούμια: Σάββας Χαρατσίδης, και στη διανομή: Ν. Τσακίρογλου, Πέμη Ζούνη, Σ. Τζώρτζογλου, Α. Λαδικού, Γ. Γεωγλερής, Θ. Μπαζάκα κ.α. Το 2003, στο θ. Δημήτρης Χορν – μετάφραση και σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, κοστούμια Κατερίνα Παπανικολάου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσ. επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος, κίνηση Αποστολία Παπαδαμάκη, και στη διανομή: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Χρήστος Στέργιογλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιώτα Φέστα, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Χύτας, Ζώγια Σεβαστιανού, Γιάννης Τσιμιτσέλης. Ενδεχομένως να έχει παιχτεί και από άλλους θιάσους – εδώ δεν κάνω πλήρη βιβλιογραφική καταγραφή.

The Skin of Our Teeth - by Thornton Wilder, GreenStage, Seattle theatre, Seattle theater, Comedy, View Ridge (Sand Point/Magnuson Park)

Από το Θέατρο Τέχνης είχε παιχτεί το 1954, και το έργο Με τα δόντια [μας] / The Skin of our teeth. – μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, σκηνικά και κοστούμια: Νίκος Νικολάου, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.

Και για να έρθω στο προκείμενο: μιλάω για τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Θόρντον Νίβεν Ουάιλντερ [Thornton Niven Wilder, 17 Απριλίου 1897 – 7 Δεκεμβρίου 1975]. Το μυθιστόρημά του Η γέφυρα του Σαν Λουίς Ρέι [The Bridge of San Luis Rey, 1927] του απέφερε ένα Pulitzer Prize. Ωστόσο, σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγάλους του αμερικανικού θεάτρου. Στα έργα του διακρίνεται η εμμονή του στην αναζήτηση των πανανθρώπινων αξιών, ενώ είναι ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθειά του να προτείνει λύσεις (ηθικές περισσότερο) στα πάμπολλα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

Thornton Wilder

Thornton Wilder as Mr. Antrobus in his 1942 play The Skin of Our Teeth

Έργα του: Η τρομπέτα θα ηχήσει [The Trumpet Shall Sound, 1927] – σχετικά με τον αμερικανικό εμφύλιο, Το λεωφορείο Χαϊαγουάθα [Pullman Car Hiawatha] και Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο και άλλα μονόπρακτα [The Long Christmas Dinner and other Plays in One Act, 1931], Η μικρή μας πόλη [Our Town, 1938], - εικόνα μιας μικρής αμερικανικής κοινωνίας, Με τα δόντια μας [The Skin of Our Teeth, 1942] – βραβείο Πούλιτζερ για το θέατρο, Το ευτυχισμένο ταξίδι στο Τρέντον και στο Κάμντεν [The Happy Journey to Trenton and Camden, 1947], Ο έμπορος του Γιόνκερς [The Merchant of Yonkers, 1938] – ξαναδουλεμένο παίχτηκε αργότερα με τον τίτλο Η προξενήτρα [The Matchmaker, 1954] και διασκευάστηκε σε μιούζικαλ, το γνωστό ως Hello Dolly, to 1964. Έγραψε επίσης αρκετά μονόπρακτα: Τρία έργα για την οδό Μπλίκερ [Three Plays for Bleecker Street, 1962]. Διασκεύασε την Άλκηστη του Ευριπίδη με τίτλο Ζωή κάτω απ’ τον ήλιο [Life in the Sun, 1955].

No comments: