Τουλάχιστον η Μικρή μας πόλη [Our town] είναι πασίγνωστη στους Έλληνες θεατρόφιλους. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα το 1945, από το θίασο Κατερίνας Ανδρεάδη, στο θέατρο Κεντρικό, σε σκηνοθεσία Ντίνου Γιαννόπουλου – στο ρόλο του αφηγητή ο Θάνος Κωτσόπουλος και το πρόγραμμα προέβλεπε εναλλασσόμενη ερμηνεία της Κατερίνας και της Μελίνας Μερκούρη. Αργότερα, το 1954 παίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης. Το είχε μεταφράσει ο Μίνως Βολανάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Τσαρούχης, και το είχε σκηνοθετήσει φυσικά ο Κάρολος Κουν.
Playbill cover for Our Town in 1938.
Το 1992 στο θέατρο Λαμπέτη – μετάφραση και σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης, σκηνικά και κοστούμια: Σάββας Χαρατσίδης, και στη διανομή: Ν. Τσακίρογλου, Πέμη Ζούνη, Σ. Τζώρτζογλου, Α. Λαδικού, Γ. Γεωγλερής, Θ. Μπαζάκα κ.α. Το 2003, στο θ. Δημήτρης Χορν – μετάφραση και σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, κοστούμια Κατερίνα Παπανικολάου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσ. επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος, κίνηση Αποστολία Παπαδαμάκη, και στη διανομή: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Χρήστος Στέργιογλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιώτα Φέστα, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Χύτας, Ζώγια Σεβαστιανού, Γιάννης Τσιμιτσέλης. Ενδεχομένως να έχει παιχτεί και από άλλους θιάσους – εδώ δεν κάνω πλήρη βιβλιογραφική καταγραφή.
Από το Θέατρο Τέχνης είχε παιχτεί το 1954, και το έργο Με τα δόντια [μας] / The Skin of our teeth. – μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, σκηνικά και κοστούμια: Νίκος Νικολάου, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.
Και για να έρθω στο προκείμενο: μιλάω για τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Θόρντον Νίβεν Ουάιλντερ [Thornton Niven Wilder, 17 Απριλίου 1897 – 7 Δεκεμβρίου 1975]. Το μυθιστόρημά του Η γέφυρα του Σαν Λουίς Ρέι [The Bridge of San Luis Rey, 1927] του απέφερε ένα Pulitzer Prize. Ωστόσο, σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγάλους του αμερικανικού θεάτρου. Στα έργα του διακρίνεται η εμμονή του στην αναζήτηση των πανανθρώπινων αξιών, ενώ είναι ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθειά του να προτείνει λύσεις (ηθικές περισσότερο) στα πάμπολλα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.
Thornton Wilder as Mr. Antrobus in his 1942 play The Skin of Our Teeth
Έργα του: Η τρομπέτα θα ηχήσει [The Trumpet Shall Sound, 1927] – σχετικά με τον αμερικανικό εμφύλιο, Το λεωφορείο Χαϊαγουάθα [Pullman Car Hiawatha] και Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο και άλλα μονόπρακτα [The Long Christmas Dinner and other Plays in One Act, 1931], Η μικρή μας πόλη [Our Town, 1938], - εικόνα μιας μικρής αμερικανικής κοινωνίας, Με τα δόντια μας [The Skin of Our Teeth, 1942] – βραβείο Πούλιτζερ για το θέατρο, Το ευτυχισμένο ταξίδι στο Τρέντον και στο Κάμντεν [The Happy Journey to Trenton and Camden, 1947], Ο έμπορος του Γιόνκερς [The Merchant of Yonkers, 1938] – ξαναδουλεμένο παίχτηκε αργότερα με τον τίτλο Η προξενήτρα [The Matchmaker, 1954] και διασκευάστηκε σε μιούζικαλ, το γνωστό ως Hello Dolly, to 1964. Έγραψε επίσης αρκετά μονόπρακτα: Τρία έργα για την οδό Μπλίκερ [Three Plays for Bleecker Street, 1962]. Διασκεύασε την Άλκηστη του Ευριπίδη με τίτλο Ζωή κάτω απ’ τον ήλιο [Life in the Sun, 1955].
No comments:
Post a Comment