Στο καφε-θέατρο Εκβασις (Δεληγιάννη 5, πίσω από το Πάντειο, τηλ. 210 2280308), επαναλαμβάνεται η περυσινή επιτυχία Ο διάολος στην μποτίλια, σε σκηνοθεσία Κώστα Φαρμασώνη.
Τα παραμύθια της Μάνης έχουν εμπνεύσει τον μεγάλο Φλαμανδό ζωγράφο Pieter Bruegel. Οι Ευρωπαίοι μελετητές της παγκοσμιοποίησης, ερευνώντας το φαινόμενο της διεισδυτικότητας των πολιτισμών και της αλληλεπίδρασης των μύθων και των ιδεών, ανακαλύπτουν σε ένα έργο του Pieter Bruegel, του 1550, μια παραλλαγή από παράσταση πανηγυριού πάνω σε παλκοσένικο, που αναπέμπει σε θεατροποιημένα παραμύθια, όπως αυτά παρουσιάζονταν το Μεσαίωνα στην Κεντρική Ευρώπη.
Ο Pieter Bruegel, σημειώνεται, αγαπούσε τις παροιμίες και τους παλιούς μύθους και, μάλιστα, στα νεανικά του χρόνια είχε δημιουργήσει ένα είδος εικονογραφημένης ανθολογίας των παλιών φλαμανδικών παροιμιών.
Ο διάολος στην μποτίλια, που παρουσιάζεται στην Εκβαση, αποτελείται από πέντε παραμύθια της Μάνης, παρμένα από ζωντανές αφηγήσεις, που επικεντρώνουν το θέμα τους στη σύγκρουση άντρα - γυναίκας, στην αντιπαράθεση εξυπνάδας και κουταμάρας, δόλου και δικαιοσύνης, για να κορυφωθεί η αφήγηση με την περίφημη μάχη της γυναίκας με τον ίδιο το διάβολο. Οι ίδιοι μελετητές εντοπίζουν τις αφηγήσεις αυτές, εκτός από την Ευρώπη στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, τη Δυτική Αφρική και τη Βόρειο Αμερική.
Η παράσταση δίνει ρόλο στον αφηγητή, που αναδεικνύει τη μανιάτικη διάλεκτο, συνοδευόμενη από ένα μουσικό, ο οποίος μεταφέρει εξωτικούς τόνους από όργανα διαφορετικών ηπείρων. Τους 32 ρόλους ανθρώπων και ζώων παίζουν οκτώ ηθοποιοί, οι οποίοι μεταμορφώνονται επί σκηνής, σε ένα λαϊκό θέαμα πανηγυριού με σημαντικό θεατρολογικό ενδιαφέρον.
Με την παράσταση αυτήν, ανακαλύπτουμε μία Μάνη διαφορετική από το μοιρολόι και τη βεντέτα, ενώ εδώ τα πέντε μανιάτικα τραγούδια είναι σκωπτικά και καθόλου δραματικά. Στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το σκωπτικό χαρακτήρα του Μπρούεγκελ στα έργα του και όταν αναπαριστούσε χωρικούς, που του προσέδωσαν τον τίτλο «ο ζωγράφος των χωρικών».
Ο θίασος, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία του σε πύργους και κάστρα, συνεχίζει τώρα τις παραστάσεις του κάθε Δευτέρα και Τρίτη (ώρα 21.15) στο παραδοσιακό καφε-θέατρο με τους πέτρινους τοίχους και την ξύλινη οροφή, όπου δύο βράδια την εβδομάδα στήνεται στο πατάρι ένα λαϊκό πανηγύρι από το βάθος των αιώνων.
Τα σκηνικά είναι του Κώστα Κουρμουλάκη, τα κοστούμια των Εμμανουέλας Κρουκόβσκι και Τζωρτζίνας Κωστοπούλου και η μουσική του Γιάννη Ψειμάδα. Παίζουν οι Ζ. Κληματσάκη, Β. Κουκούτση, Κ. Αυλωνίτης, Γ. Νικολάου, Δ. Λύρας, Χ. Πλατανιώτη και Ν. Φραγκιουδάκης (τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ). [Η Ναυτεμπορική, Ξένη Μουχίμογλου].
No comments:
Post a Comment