Wednesday, December 5, 2007

ΒΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΚΙ

Η «Βάσσα», που αποτελεί ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του Ρώσου συγγραφέα.
Η ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ με το θίασό της παρουσιάζει από σήμερα στην Α' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Βάσσα», σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Η «Βάσσα», που αποτελεί ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του Ρώσου συγγραφέα, γράφτηκε δύο φορές, σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη το 1910, δηλαδή προεπαναστατικά, και η δεύτερη μετά τη Ρωσική Επανάσταση το 1935, που αναγκαστικά καθιστά το έργο πιο «στρατευμένο». Το θέατρο παρουσιάζει την πρώτη εκδοχή σε καινούργια μετάφραση, ειδικά για την παράσταση, της Χρύσας Προκοπάκη.

Σύμφωνα με την πλοκή του έργου, καθώς ο πατέρας - αφέντης ψυχορραγεί, η τραγική μορφή της μητέρας, της Βάσσα Ζελεζνόβα, επιβιώνει ανάμεσα σε ποικίλες ενδοοικογενειακές περιπέτειες, τις οποίες περιγράφει με απαράμιλλη λεπτότητα και ακρίβεια ο Μαξίμ Γκόρκι και με το απαραίτητο πικρό χιούμορ του. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου και Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Στη διανομή οι Μπέττυ Αρβανίτη, Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Ευτυχία Γιακουμή, Μαρία Καλλιμάνη, Ηλίας Κουνέλας, Αννα Κουτσαφτίκη, Ελένη Ουζουνίδου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος και Τζίνη Παπαδοπούλου.

No comments: