Tuesday, December 4, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ


Από την επιθεώρηση του Ζάχου Θάνου «Σκούπα», στο θέατρο «Λαού»
Η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτώβρη του 2007, στο Ηρώδειο, όπως κάθε χρόνο «Ημέρα του ηθοποιού», αναβλήθηκε λόγω εκλογών και πυρκαγιών. Τελικά, τη Δευτέρα, 17 Δεκέμβρη, στο «Παλλάς» (9μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί η αφιερωμένη στην Επιθεώρηση και Ημέρα του Ηθοποιού.

Με νούμερα, σκετς και τραγούδια επιθεωρήσεων - σταθμών στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, από το 1894 (παίχτηκε η πρώτη επιθεώρηση με τίτλο «Λίγο απ' όλα») μέχρι τις μέρες μας. Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί της «ένδοξης» εκείνης εποχής αλλά και της νεότερης γενιάς. Συμμετέχει, επίσης, ζωντανή ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια του Νίκου Αδειλίνη, οι χορογραφίες της Νικόλ Κοκκίνου, η καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Καλατζόπουλου. Κεντρικός ομιλητής ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων.

Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 2002 αναβίωσε την «Ημέρα του Ηθοποιού», μια ετήσια εκδήλωση που η θεσμοθέτησή της απέβλεπε στην ευρύτερη γνωστοποίηση του πνευματικού και πολιτιστικού λειτουργήματος του ηθοποιού και στην τιμητική αναφορά «απόντων», αλλά ιδιαίτερα σημαντικών ηθοποιών και της ανεπανάληπτης προσφοράς τους σε εποχές που η τεχνολογία δεν έδινε τη δυνατότητα καταγραφής της τέχνης τους, στερώντας τους τη «δάφνη» της αθανασίας. Από τότε η εκδήλωση πραγματοποιείται αδιάλειπτα και με επιτυχία. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 5 Δεκ. 2007]

No comments: