Tuesday, December 4, 2007

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ!

Άλλος τα βλέπει έτσι, άλλος τα βλέπει αλλιώς. Εν πάση περιπτώσει, οι εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού που παρακολούθησε την "εξέλιξή" τους, προχωρούν ικανοποιητικά! Από την πλευρά του καλλιτεχνικού διευθυντή, που υπήρξε συμμαθητής με τον κ. Λιάπη στο Κολλέγιο [είδατε το Κολλέγιο;], εξεδήλωσε τη χαρά του (με ευχαριστ ίες)που είδε τον παλιό του συμμαθητή, ο οποίος με τον εκεί πηγαιμό του έδειξε "έμπρακτα το ενδιαφέρον της Πολιτείας". Λες και δεν ήταν υποχρεωμένος, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός ν παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των εργασιών!

M. Λιάπης: Προχωρά η αναστήλωση του Εθνικού Θεάτρου. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, επιθεώρησε σήμερα τις εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο Μέγαρο Τσίλερ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Ο υπουργός συνοδευόταν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Γιάννη Χουβαρδά. Σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης ανέφερε:

«Οι εργασίες αναστήλωσης του Εθνικού Θεάτρου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το Μέγαρο Τσίλερ είναι μοναδικό, ένα κόσμημα για την πόλη μας. Ήρθα για να παρακολουθήσω την εξέλιξη των εργασιών διότι υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παραδώσουμε το κτίριο στην Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, για την καινούρια χειμερινή περίοδο, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2008. Χρειάζονται μερικές επιπρόσθετες εργασίες, θα αναζητήσω τα σχετικά κονδύλια και εκείνο το οποίο ζήτησα από τους εργολάβους είναι να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση. Στο μέτρο του δυνατού η Πολιτεία έκανε το χρέος της. Έχει εκταμιεύσει μεγάλα ποσά από το Γ'ΚΠΣ και θα βρει επιπλέον και από τον εθνικό προϋπολογισμό. Οι εργολάβοι οφείλουν να παραδώσουν το έργο στο χρόνο του, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε άλλες καθυστερήσεις.
Είναι ένας χώρος έκτασης περίπου 12.000 τ.μ. Θα στεγάσει δύο Σκηνές, την Κεντρική Σκηνή και την Νέα Σκηνή που θα καλύπτουν όλο το ρεπερτόριο των θεατρικών παραστάσεων συγχρόνων και κλασικών. Νομίζω ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά και είμαι ευτυχής που την καλλιτεχνική διεύθυνση την έχει ο κ. Γιάννης Χουβαρδάς, ο οποίος με φροντίδα και αγάπη για τον θεατρικό χώρο προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Θα είμαι εδώ και στην συνέχεια, για να παρακολουθώ την εξέλιξη».


Ο κ. Γιάννης Χουβαρδάς σε δηλώσεις του τόνισε: « Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού στο Μέγαρο Τσίλερ. Δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της Πολιτείας. Επιπλέον χαίρομαι ιδιαίτερα για την αποφασιστικότητα του υπουργού και για το ότι συμμερίζεται το όραμα μας, του Νίκου Κούρκουλου και του Εθνικού Θεάτρου ώστε αυτό το κτίριο να τελειώσει γρήγορα. Να είναι ολοκληρωμένο και σύγχρονο, το σημαντικότερο θέατρο της Ελλάδας και ίσως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρουσία του σήμερα εδώ». [www.kathimerini.gr, 5 Δεκ. 2007]
Ακόμη «ψάχνει» κονδύλια η κυβέρνηση; Μάλλον «ρευστή» είναι η κατάσταση στο έργο της αναστήλωσης του κτιρίου (έργο του Τσίλερ) του Εθνικού Θεάτρου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, μετά τη χτεσινή του επιτόπια επίσκεψη, με συνοδό τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Χουβαρδά.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «οι εργασίες αναστήλωσης του Εθνικού Θεάτρου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς», συμπλήρωσε ότι «υποχρέωση της πολιτείας είναι να παραδώσουμε το κτίριο στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, για την καινούρια χειμερινή περίοδο, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2008», αλλά δεν ήταν κατηγορηματικός περί αυτού. Αντίθετα είπε ότι «χρειάζονται μερικές επιπρόσθετες εργασίες», ότι θα αναζητήσει «σχετικά κονδύλια» και ότι ζήτησε από τους εργολάβους «να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση».

Για τη χρηματοδότηση του έργου, ο Μ. Λιάπης είπε ότι «στο μέτρο του δυνατού η πολιτεία έκανε το χρέος της. Εκταμίευσε μεγάλα ποσά από το Γ΄ ΚΠΣ και θα βρει επιπλέον και από τον εθνικό προϋπολογισμό», επαναλαμβάνοντας ότι «οι εργολάβοι οφείλουν να παραδώσουν το έργο στο χρόνο του, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε άλλες καθυστερήσεις».

Θυμίζουμε ότι η μελέτη αφορά ένα χώρο περίπου 12.000 τ.μ. της Κεντρικής Σκηνής και της Νέας Σκηνής. Η Κεντρική Σκηνή παραμένει κλειστή από το 2001 και η Νέα Σκηνή από το 2005, ενώ από το 1998 η τότε διοίκηση του Εθνικού ζητούσε από το ΥΠΠΟ την εκ βάθρων ανακαίνιση του θεάτρου. Την άνοιξη του 2001 αποφασίστηκε η ένταξη του έργου της ανακαίνισης στο Γ΄ ΚΠΣ, η προμελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 2004, τον Ιούλη του 2004 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και το Μάρτη του 2006 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής. Τώρα, Δεκέμβρη του 2007, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «θα» βρει κονδύλια για την ολοκλήρωσή του... [Ριζοσπάστης, 5 Δεκ. 2007]

Δέκα χρόνια άστεγο το Εθνικό. Θα ανακαινίζεται έως τον Αύγουστο του 2008. Της Έλενας Δ. Χατζηιωάννου [Τα Νέα, 5 Δεκ. 2007]. Οι τελευταίες καθυστερήσεις για την ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου (εδώ, χτεσινή φωτογραφία από τα έργα στην εξαιρετικά ζωγραφισμένη οροφή) μετράνε από τον Οκτώβριο του 2007. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μετακινήθηκε για τον Μάιο του 2008 και τελικά το Μέγαρο Τσίλερ θα παραδοθεί στο Εθνικό Θέατρο- που έχει την ιδιοκτησία- τον Αύγουστο. Αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις... Η οδύσσεια αναστήλωσης του Μεγάρου Τσίλερ τελειώνει τον Αύγουστο του 2008, όταν εκτιμάται πως θα παραδοθεί το έργο στο Εθνικό για την ερχόμενη σεζόν...
Μ. Λιάπης: Επιθεώρηση έργων στο κτήριο του Εθνικού Θεάτρου
. Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης επιθεώρησε χθες τις εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο Μέγαρο Τσίλερ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, συνοδευόμενος από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Γιάννη Χουβαρδά. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης οι εργασίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να έχει παραδοθεί το κτήριο τον Σεπτέμβριο του 2008. Είναι ένας χώρος έκτασης περίπου 12.000 τ.μ. που θα στεγάσει δύο Σκηνές, την Κεντρική Σκηνή και την Νέα Σκηνή οι οποίες θα καλύπτουν όλο το ρεπερτόριο των θεατρικών παραστάσεων συγχρόνων και κλασικών. [Η Ναυτεμπορική, 5 Δεκ. 2007].

Ψάχνουν 2 εκ. για να τελειώσει το φθινόπωρο του 2008. Με λίγων μηνών απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά με την «υποχρέωση της πολιτείας να παραδοθεί το κτίριο Τσίλερ στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου για την καινούργια χειμερινή περίοδο» εκφρασμένη, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το Εθνικό Θέατρο της Αγίου Κωνσταντίνου. Ο υπουργός ζήτησε την ολοκλήρωση των εργασιών αναπαλαίωσης και επέκτασης στην Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τον Αύγουστο του 2008, ώστε να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2008. Οι εργασίες αναπαλαίωσης και επέκτασης του κτιρίου, ξεκίνησαν με τη φροντίδα του Νίκου Κούρκουλου τον Μάρτιο του 2006. Το κτίριο έπρεπε να έχει παραδοθεί τον Μάρτιο του 2008, γεγονός αδύνατο, αφού ακόμα έχει τη μορφή εργοταξίου. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 25 εκατ. ευρώ, στην πορεία εξασφαλίστηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ από το Γ ΚΠΣ και τώρα, όπως ενημέρωσαν τον Μ. Λιάπη, με την αναπροσαρμογή των αναγκών για τον τεχνικό εξοπλισμό απαιτούνται άλλα 2 εκατ. ευρώ. [Έθνος, 5 Δεκ. 2007].

No comments: