Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου σεμιναρίου χοροθεάτρου (19 – 28 Οκτωβρίου 2007) με διδάσκουσες την Marlene Kaminski και την Wess Staats, η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα δρυός τόποι διοργανώνει το δεύτερο σεμινάριο με επίκεντρο τις εικαστικές τέχνες, για ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, χορευτές και κάθε ενδιαφερόμενο, το δεύτερο δεκαήμερο (10 – 15) Δεκεμβρίου 2007 (Θα ακολουθήσουν σεμινάρια με τους John Freeman, Katsura Kan, Marie-Helene Delavaud-Roux κ. ά.), στην Αθήνα. Ώρες: 17.00 – 20.00 καθημερινά. Τόπος: Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου.
Το ειδικό θέμα του δεύτερου αυτού εργαστηρίου είναι η σωματική σχέση του performer με τις εικαστικές και πλαστικές τέχνες ως προς την ανακάλυψη των δυνατοτήτων του δημιουργικού εαυτού του, και πρόκειται και πάλι για ένα πρακτικό σεμινάριο που υλοποιεί την έρευνα στις παραστατικές τέχνες της ομάδας. Θα διδάξουν η Helen Lierou – ελληνίδα εικαστική καλλιτέχνις γεννημένη στην Αφρική και η Marlene Kaminski – ηθοποιός σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια της International Theatre Crossroads – Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να ενοποιήσουν την τέχνη και τις μεθόδους τους και να συναντηθούν σε μια κοινή διαπολιτισμική δημιουργία.
Το γενικό πλαίσιο των εργαστηρίων αυτών είναι η διοργάνωση μιας διεθνούς συνάντησης ειδικών για το χορό στο Πανεπιστήμιο (IMUD) στην Αθήνα, γύρω από τις «Σύγχρονες χρήσεις του χοροθεάτρου στην δια βίου μάθηση», με την εποπτεία της Άννας Λάζου και την υποστήριξη του δικτύου ερευνητών του χορού του C.I.D. /Unesco. Σκοπός του IMUD είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου εκπαιδευτών και ερευνητών μέσα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επίσημους ή ανεπίσημους (Πανεπιστήμια, πολιτιστικοί οργανισμοί), στο αντικείμενο των σύγχρονων εφαρμογών – σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο – των τεχνικών του χοροθεάτρου. Οι συμμετέχοντες στο σχέδιο θα ανταλλάξουν τις τεχνικές γνώσεις και εμπειρίες που αφορούν σε όλη την εμβέλεια των μεθόδων του χοροθεάτρου και θα μάθουν πως να χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις σαν μέσο έμπνευσης για α) κοινωνική ενσωμάτωση, β) σωματική και πνευματική θεραπεία και γ) προσωπική εξέλιξη μέσω της χορευτικής και σωματικής έκφρασης και εργασίας.
Όλες οι μέθοδοι και οι τεχνικές είναι ευπρόσδεκτες (δημιουργική κίνηση, butoh, αφρικάνικος χορός, παραδοσιακός χορός, contact improvisation, physical theatre κ.λπ.). Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις σύγχρονες εφαρμογές των αρχαίων μυθικών παραδόσεων και του αρχαίου χορού, ιδιαίτερα στον αρχαίο ελληνικό χορό.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ειδικευμένα σεμινάρια, προσφερόμενα σε μια ομάδα από τριάντα άτομα, με διαφορετική γλωσσική και πολιτισμική ταυτότητα. Εκτός από τα σεμινάρια και τις συζητήσεις προγραμματίζονται σύντομα καλλιτεχνικά δρώμενα με έμφαση σε αρχαίους μύθους, στα οποία θα είναι εφικτή η συμμετοχή των νέων και των καθοδηγητών τους.
Η πραγματοποίηση των σεμιναρίων υποστηρίζεται απο την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Κοσμήτωρ κ. Μ. Θωμαδάκη
Δήλωση συμμετοχής: Email: dryos.topoi@yahoo. gr, youci. greece@gmail.com, geomytis@yahoo.gr, Τηλ: 6979784356, 6948515210
[δ ρ Υ ο ς τ ο Π ο ι. Ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα. Φιλοσοφική Σχολή – 746 – Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 157 84 Αθήνα - www.phil.uoa.gr/~lazou /, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 5 ΔΕΚ. 2007]
No comments:
Post a Comment