Saturday, December 8, 2007

GEORGES FEYDEAU: Η ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΒΑΡΤΟΥ


Georges Feydeau

Ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζορζ Φεϊντό [Georges Feydeau], γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1862 – και πέθανε στις 5 Ιουνίου 1921. Οι κωμωδίες ήσαν τυπικές γαλλικές φάρσες. Η κομψότητά και η χάρις του γραψίματός του επηρέασε αναμφίβολα κωμωδιογράφους, όπως ο Noël Coward.

«Το βοντβίλ του Φεϊντό δοξολογεί τα χάσματα που ανοίγονται, διαλαλεί τη χαρά της καταστροφής, στην οποία ευχαρίστως βυθίζεται. Όλος αυτός ο κόσμος γαντζώνεται από τη ζωή για να ρουφήξει το χυμό της. Τον απολαμβάνει με περίσκεψη μαζί και απληστία, διαφεντεύοντας το βιός του. Ύστερα από αμέτρητες πιρουέτες, η Αμέλια ξαναγίνεται κοκότα με τη θέλησή της. Στα μπιστρό της Μονμάρτης μπορεί να δει κανείς και σήμερα την επιγραφή: Λένε πως το πιοτό είναι ένας αργός θάνατος. Σκοτούρα μας. Δεν βιαζόμαστε…» (Vito Pandolfi: Ιστορία του Θεάτρου, 1969).

Το πρώτο του έργο Ράφτης κυριών [Tailleur pour dames] ανέβηκε to 1887 στο Théâtre de la Renaissance. Το έργο του Το νου σου στην Αμέλια [Occupe-toi d'Amélie], ένα τρίπρακτο βοντβίλ, ανέβηκε το 1908. Εξαιρετικό θεωρείται ότι είναι και το Γαλόπουλο [Le Dindon, 1898]. Άλλα έργα είναι: Η κυρία του Μαξίμ [La Dame de chez Maxim, 1899], Ψύλλοι σταυτιά [La Puce a l'oreille, 1907), Η μακαρίτισσα η μητέρα της Κυρίας [Feu la mère de Madame, 1910], Καθάρσιο για τον μπέμπη [On purge bébé, 1910) κ.ά. Στην Ελλάδα παίχτηκαν τα κυριότερα έργα του ουκ ολίγες φορές.

No comments: