Wednesday, December 5, 2007

39 ΒΗΜΑΤΑ


Από τη δεκαετία του '30, «Τα 39 βήματα» έχουν γυριστεί τρεις φορές ταινία και, πέρυσι, κέρδισαν το «Bραβείο Λόρενς Ολίβιε» για την καλύτερη κωμωδία της χρονιάς.
Τέσσερις ηθοποιοί, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, εναλλάσσονται σε 139 ρόλους, ενώ με 35 σκηνικές αλλαγές η δράση του έργου «Τα 39 βήματα» μεταφέρεται στην ύπαιθρο, στο τρένο, στη στέγη των βαγονιών, σε γέφυρες κ.ά.
Ένας μοναχικός γοητευτικός άνδρας κατηγορείται κατά λάθος για τη δολοφονία μιας ωραίας γυναίκας. Στην απελπιστική του προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, εμπλέκεται σε ένα διεθνές δίκτυο κατασκόπων, που προσπαθεί να «βγάλει» εκτός Αγγλίας στρατιωτικά μυστικά, προς όφελος των Γερμανών. Η απειλή παραμονεύει συνεχώς, όχι μόνο να συλληφθεί αλλά και να δολοφονηθεί. Μέσα στην αναζήτηση της αλήθειας για την αθωότητά του, ανακαλύπτει και το μεγάλο έρωτα της ζωής του.
Η ιστορία είναι από την επιτυχημένη ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Τα 39 βήματα», γραμμένη από τον Τζον Μπούκανς και γυρισμένη το 1935 με τους διάσημους ηθοποιούς της εποχής, Μαντλέν Καρρόλ και Ρομπέρ Ντονά. Το σασπένς και η μεγάλη επιτυχία της ταινίας έγιναν αφορμή να ξαναγυριστεί το 1959 με τον Κένεθ Μουρ και το 1978 με τον Ρόμπερτ Πάουελ. Ο Ρόμπερτ Μπάρλοου θεατροποίησε το έργο, το οποίο ανέβηκε πριν από τρία χρόνια στα περίχωρα του Λονδίνου και, στη συνέχεια, στο Γουέστ Εντ, κερδίζοντας πέρυσι το Βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την καλύτερη κωμωδία της χρονιάς.
Το έργο παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Κνωσσός (στάση Καλλιφρονά, Πατησίων και Κνωσού), με τους Σπύρο Σπαντίδα, Νίνα Λοτσάρη, Λάμπρο Τσάγκα και Φώτη Κέπελη. Η θεατρική μεταφορά είναι του Πάτρικ Μπάρλου, η μετάφραση του Κωστή Τσώνου, τα σκηνικά-κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Μακρίδη και οι φωτισμοί του Δημήτρη Παπαδόπουλου. [Η Ναυτεμπορική, Ξένη Μουχίμογλου]

No comments: