Saturday, April 4, 2015

H πολυτάραχη ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα στη θεατρική σκηνή. Από τις 22 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αρχαιοκάπηλος, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών, ήταν κάποιες από τις κατηγορίες που ήχησαν στα αυτιά του διεθνούς φήμης γκαλερίστα, όσο βρισκόταν στη ζωή. Αλήθεια, ποιός πραγματικά ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας;

Η πολυτάραχη ζωή του παγκοσμίου φήμης γκαλερίστα, Αλέξανδρου Ιόλα, μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή από τον Χριστόφορο Αντωνιάδη, στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 22 Απριλίου και για πέντε μόνο ημέρες.



Ντε Κίρικο, Πικάσο, Μαρξ Ερνς, Τσαρούχης, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ανέδειξε στην πολυετή καριέρα του ο Έλληνας γκαλερίστας. Ήταν εκείνος που ανακάλυψε τον Άντυ Γουόρχολ και τον εκτόξευσε στην κορυφή. Το 1980 κατηγορήθηκε για αρχαιοκαπηλεία και οδηγήθηκε σε μία δικαστική περιπέτεια. Τ'όνομα του έγινε πρωτοσέλιδο, όταν ο πρώην συνεργάτης του και τραβεστί με το ψευδώνυμο «Μαρία Κάλλας» τον διέσυρε στον εγχώριο Τύπο, καταγγέλλοντας τον για ερωτικά όργια και χρήση ναρκωτικών.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1987 από την αρρώστια AIDS, εξαντλημένος από τον διασυρμό που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τελευταία του επιθυμία ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του στο ελληνικό κράτος, κάτι που δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Όταν πέθανε, μαζί του χάθηκαν και 10.000 πολύτιμα έργα τέχνης. Η βίλα του στην Αγία Παρασκευή που κάποτε είχε φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού, λεηλατήθηκε και ερήμωσε.

Αρχαιοκάπηλος, παιδεραστής, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών, κατηγορίες που ήχησαν στα αυτιά του. «Αλήθεια, ποιός πραγματικά ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας;», αναρωτιούνται οι συντελεστές της παράστασης «Αlexandros Iolas». 

Το κείμενο και η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Χριστόφορου Αντωνιάδη ο οποίος πρωταγωνιστεί στην παράσταση. Τα κοστούμια είναι του Βασίλη Ζούλια, τα σκηνικά της Μαρίας Καβαλιώτη και οι φωτισμοί του Ηρακλή Γεωργιάδη.

Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη  (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Χριστίνα Κανελάκη (Τέχνη). 

Info:
Πρεμιέρα: Τετάρτη 22 Απριλίου 2015
Ημερομηνίες παραστάσεων: 22-23-24-25-26 Απριλίου 2015 
Ώρα παράστασης :  9.30 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης : 70’
Τιμές εισιτηρίων : 13e (κανονικό)   10e (μειωμένο)

Προπώληση:
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418550 & 579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.

Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια Ticket Services - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου) | Ωρ. λειτουργίας Εκδοτηρίων Ticket Services: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00.

Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης).
 

No comments: