Tuesday, March 31, 2015

Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα»: Από το Λονδίνο στο Μέγαρο Μουσικής

Μία από τις σημαντικότερες θεατρικές παραγωγές της προηγούμενης αλλά και της φετινής χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία, προβάλλει την Πέμπτη 2 Απριλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου «National Theatre Live», που περιλαμβάνει απευθείας ή μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.



Το συγκλονιστικό αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» παρουσιάζεται σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Wyndham’s Theatre του Λονδίνου, με αγγλικούς υποτίτλους. Ο πολυβραβευμένος βέλγος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε, που δουλειά του έχουμε απολαύσει και στην χώρα μας, «ανακαλύπτει εκ νέου τον Μίλλερ», σύμφωνα με τον Guardian, αποσπώντας από το σπουδαίο καστ της παραγωγής έξοχες ερμηνείες που μαγνητίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη παράσταση έχει κερδίσει αποθεωτικές κριτικές από το σύνολο των κριτικών του βρετανικού τύπου (προσφέροντας αφειδώς τέσσερα και πέντε αστέρια) και ήταν διαρκές sold out το 2014. Ξεκίνησε από το Young Vic για να καταλήξει φέτος στο Γουέστ Εντ, όπου ρίχνει αυλαία στις 11 Απριλίου. Είναι μάλιστα υποψήφιο για 6 Βραβεία Ολίβιε φέτος!


Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε, ο διεθνούς φήμης βρετανός ηθοποιός Μαρκ Στρονγκ, γνωστός στο κινηματογραφόφιλο κοινό κυρίως από τις συμμετοχές του στις ταινίες «Το παιχνίδι της μίμησης», «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», «Σέρλοκ Χολμς» και «Συριάνα», o oποίος επιστρέφει δυναμικά στο θεατρικό σανίδι ύστερα από 12 χρόνια απουσίας.
Ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ (1915-2005), στο «Ψηλά απ’ τη γέφυρα», έρχεται για μια ακόμη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με το αμερικανικό όνειρο στην πιο σκοτεινή εκδοχή του. Το Ελλάδα, το «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» πρωτοπαρουσιάστηκε ως μονόπρακτο από το Θέατρο Τέχνης το 1957.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά ως μονόπρακτο στο Θέατρο Κόρονετ του Μπρόντγουεϊ τον Σεπτέμβριο του 1955, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Μίλερ προχώρησε σε αναθεώρηση του κειμένου το οποίο μετέτρεψε σε δίπρακτο. Υπό αυτή τη μορφή ανέβηκε εκ νέου έναν χρόνο αργότερα στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ. 

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 σε μια ιταλοαμερικανική γειτονης συζύγου του από τη Σικελία, Μάρκο και Ροντόλφο, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ως παράνομοι μετανάστες αναζητώντας την τύχη τους στη γη της ελευθερίας. Ο Έντι δέχεται να τους φιλοξενήσει, αλλά, όταν ο Ροντόλφο ερωτεύεται την Κάθριν, βλέπει το ειδύλλιό τους με καχυποψία και έρχεται σε ρήξη με τη σύζυγό του και με τους Μάρκο και Ροντόλφο. Η κατάσταση εκτραχύνεται όταν ο Έντι ανακαλύπτει ότι η Κάθριν και ο Ροντόλφο σκοπεύουν να παντρευτούν.

Μιά του Μπρούκλυν. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που είχε διηγηθεί στον Μίλερ ένας δικηγόρος, ο οποίος ζωντανεύει στο έργο μέσα από τον χαρακτήρα του κύριου Αλφιέρι (δικηγόρος και αφηγητής). Τραγικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο φορτοεκφορτωτής Έντι Καρμπόνε, που ζει με τη γυναίκα του Μπέατρις και την ορφανή ανιψιά του Κάθριν, στην οποία φέρεται υπερπροστατευτικά μην αφήνοντάς την να ωριμάσει και να εργαστεί προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της στη στενογραφία.

Ένα βράδυ, ο Έντι επιστρέφει στο σπίτι μεθυσμένος και αλλόφρων, φιλά με πάθος τον Ροντόλφο σε μια παρανοϊκή προσπάθεια να αποδείξει στην ανιψιά του, την Κάθριν, ότι ο αγαπημένος της είναι ομοφυλόφιλος. Στη συνέχεια, φιλά ξαφνικά και την Κάθριν, πράξη που κάνει τη σύζυγό του να υποψιαστεί ότι ο Έντι είναι ερωτευμένος μαζί της. Ο Έντι δε θα διστάσει να προχωρήσει στην εσχάτη προδοσία: καταγγέλλει τον Ροντόλφο και τον Μάρκο στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Τα δύο αδέλφια συλλαμβάνονται, αλλά αποφυλακίζονται με εγγύηση χάρη στη διαμεσολάβηση του δικηγόρου Αλφιέρι. Ο Ροντόλφο σχεδιάζει να παντρευτεί αμέσως την Κάθριν προκειμένου να νομιμοποιήσει την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέλλον του Μάρκο, όμως, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Όταν βγαίνει από τη φυλακή, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Έντι. Τον προκαλεί δημοσίως κατηγορώντας τον ως καταδότη. Ο καβγάς τους θα έχει τραγικό τέλος, και όλοι θα διαπιστώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο ακριβό είναι το τίμημα της ελευθερίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

NT LIVE – «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» (“A View from the Bridge”)
Συνολική διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 55 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ivo van Hove
Σκηνικά & φωτισμοί: Jan Versweyveld
Κοστούμια: An D’Huys
Ήχος: Tom Gibbons
Δραματουργία: Bart Van den Eynde
Βοηθός σκηνοθέτη: Jeff James
Βοηθός σκηνογράφου: James Turner
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Nicki Brown
Βοηθός σχεδιαστή ήχων: Alex Twiselton
Διανομή:
Emun Elliott (Μάρκο)
Phoebe Fox (Κάθριν)
Michael Gould (Αλφιέρι)
Richard Hansell (Λούι)
Pádraig Lynch (Aστυνομικός)
Luke Norris (Ροντόλφο)
Mark Strong (Έντι Καρμπόνε)
Nicola Walker (Μπέατρις)
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 € και 7 € (φοιτητικά).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

No comments: