Saturday, April 4, 2015

…Και το Οσκαρ της «Θεατροπαρέας» πάει στην καλή συνεργασία και στον υψηλό σκοπό!

Στην Yπόκλιση όλος ο θίασος των επωνύμων επί σκηνής με τον συνθέτη Θάνο Γεωργουλά και τους μουσικούς του στο χειροκρότημα (φωτο Eλένη Mπίστικα - 29/3/15). 

Σήμερα 2 Απριλίου 2015 κλείνει η αυλαία στο Θέατρο ACS Χαλανδρίου για την πέμπτη και τελευταία παράσταση της μουσικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία - προσαρμογή του Δημήτρη Βλάσση, με πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Θάνου Γεωργουλά, που παίχθηκε όλες αυτές τις βραδιές με το θέατρο γεμάτο, με ορθίους, λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων!


Εχουμε παρουσιάσει σε κυριακάτικο αφιέρωμα «Το Φαινόμενον της Θεατροπαρέας», όπως ήταν, κι έμεινε, το αρχικό όνομα μιας συντροφιάς φίλων που, ξαφνικά, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το κέφι τους και την αγάπη τους στο θέατρο, στο τραγούδι, στη μουσική και να ανεβάσουν, με δικά τους έξοδα, μια θεατρική παράσταση με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν σε ανθρωπιστικούς κοινωφελείς σκοπούς. Αυτό ξεκίνησε την άνοιξη του 2008, με επίσημη ονομασία «Ομάδα Θεάτρου ’08» και με μόνιμο «θίασο» μια ταλαντούχα συντροφιά από επώνυμους Αθηναίους και Αθηναίες επιστήμονες, γιατρούς, οικονομολόγους, δικηγόρους, βιομηχάνους, εφοπλιστές, καθηγητές και επιχειρηματίες.

Ολοι αυτοί από τότε έως τώρα παρουσίασαν με ανεξάντλητο μπρίο και εξαιρετική επιτυχία –σκηνική και εισπρακτική– οκτώ παραστάσεις, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ομάδας Θεάτρου ’08» κ. Αντώνης Βουράκης, ο γνωστός Αθηναίος κοσμηματοπώλης, «να έχει επιτευχθεί ο στόχος και με τη συμπαράσταση του κοινού και τη βοήθεια των χορηγών, η “Ομάδα” μας να έχει διαθέσει μέχρι σήμερα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σκοπούς πάνω από 120.000 ευρώ».

Αυτό το επίτευγμα είναι η κινητήριος δύναμη της όλης προσπάθειας που τους δίνει φτερά και συνεχίζουν, κάθε χρόνο, την άνοιξη, να προσφέρουν ολοκληρωμένες παραστάσεις, βάζοντας ολοένα και πιο ψηλά τον πήχυ, χάρις στον αρχιτέκτονα, γλύπτη και σκηνοθέτη Δημήτρη Βλάσση, που είναι και «ο Μάγος της Ομάδας», κατά κοινή ομολογία των «ηθοποιών» του, που μπαίνουν στο πετσί του ρόλου ύστερα από διδασκαλία και πρόβες, σε κλίμα επαγγελματικού θεάτρου. Με τη συνδρομή της Ασπασίας Βλάσση, αόρατης πρωταγωνίστριας που μαθαίνει απέξω όλους τους ρόλους, κείμενο και τραγούδια, στο πνεύμα του «ουδείς αναντικατάστατος».

Ευτυχώς, όπως λέγει και η ίδια, ποτέ δεν χρειάσθηκε, όλοι οι ηθοποιοί παίζουν σαν επαγγελματίες, και όχι σαν ερασιτέχνες, και στις πρώτες σειρές έχουν περάσει πρέσβεις, μουσικοί παράγοντες, καλλιτεχνικοί διευθυντές, που διαισθάνθηκαν «ότι κάτι νέο και αισιόδοξο υπάρχει στο βασίλειο της “Θεατροπαρέας”». Στην πρεμιέρα της κλασικής κωμωδίας «Ο 6ος Αμερικανικός Στόλος» εμπλουτισμένης με πρωτότυπη μουσική από ζωντανή ορχήστρα, παρευρέθησαν οι συνθέτες Γιώργος Κατσαρός και Γιώργος Χατζηνάσιος, καθώς και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος με τη σύζυγό του, τη γνωστή σκηνοθέτιδα Τατιάνα Λύγαρη, που εντυπωσιάσθηκαν από την παράσταση και το παίξιμο των ηθοποιών! Ο Αντώνης Βουράκης «διαμάντι του καμπαρέ», η Φούλη - Νινέτα Κασκαρέλη, «ψυχή» του Blue Cocote, αλλά και της παράστασης, η νομικός Νινέττα Βαφειά, «κονσοματρίς» και τραγουδίστρια, ο Φίλιππας, λογιστής που συντηρεί τους τεμπέληδες αδελφούς του, από τον βιομήχανο Τάκη Κανελλόπουλο –στον ρόλο του Γιώργου Κωνσταντίνου– απολαυστικός.

Ο Κίμων - Χρίστος Αργυρόπουλος, πλαστικός χειρουργός, «να κλέβει την παράσταση», μαζί με τον Ανρύ - Πέτρο Πολίτη, σπουδασμένοι και απένταροι! Και όλοι και όλες σε καρατερίστικους ρόλους μπαίνουν στο πνεύμα της παράστασης, που όσο κι αν το θέμα είναι η Τρούμπα και ο «6ος Αμερικανικός Στόλος» της δεκαετίας του ’50, ο σκηνοθέτης έδωσε μια ανάλαφρη διασκευή, στα μέτρα και των ηθοποιών αλλά και του κοινού, που απόλαυσε την «αστική Τρούμπα», με τραγούδια και χορευτικά που προορίζονται όμως για μεγαλύτερη σκηνή θεάτρου. Ρίχνουμε την ιδέα να δίδεται μία extra παράσταση, πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό, στο Μέγαρο ή το «Παλλάς», π.χ., ώστε η Αθήνα, και όχι μόνο ο οικογενειακός και φιλικός περίγυρος, να μπορεί να χαρεί τις πικάντικες έως μπριλάντε ερμηνείες!

Ο «Ναύαρχος» Νίκος Φραγκίστας τραγούδησε σε στυλ Σινάτρα και ανέβασε το κοινό που τραγουδούσε μαζί του. Σήμερα Πέμπτη, κλείνει η αυλαία, οι «ηθοποιοί» επιστρέφουν στις δουλειές τους, στις οικογένειές τους, έχοντας συνεισφέρει και στην κοινωνία αλλά και στον εαυτόν τους και σε εμάς, τους θεατές, ένα «ξέφωτο» χαράς και φρεσκάδας που δεν συναγωνίζεται βέβαια το επαγγελματικό θέατρο, αλλά μάς παίρνει από το χέρι για μια βόλτα, πίσω στις αναμνήσεις και εμπρός σε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Τους ευχαριστούμε και τους χειροκροτούμε, θεωρώντας δεδομένη την καλή συνέχεια χάρις στην άριστη συνεργασία όλων των συντελεστών για έναν υψηλό στόχο προσφοράς σε σωματεία, ιδρύματα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Και του χρόνου, ή νωρίτερα, «Θεατροπαρέα»!

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ, ΤΗΛΕΦΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, 02/04/2015

No comments: