Saturday, October 27, 2012

Η άπληστη "Νόννα" επιστρέφει με τον Δ.Πιατά στον "Ακάδημο"


Σε έναν ιστορικό ρόλο επιστρέφει φέτος τον χειμώνα ο Δημήτρης Πιατάς και μεταμορφώνεται πάλι επί σκηνής στη θρυλική βουλιμική γιαγιά που του χάρισε πριν από δεκαπέντε χρόνια μια μεγάλη θεατρική επιτυχία... Έτσι, η La Nonna, η μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Ρομπέρτο Κόσα, που όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί, το 1997, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και παίχτηκε έως το 2000, συμπληρώνοντας εξακόσιες παραστάσεις και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, ξαναζεί (είναι υπεραιωνόβια άλλωστε...) φέτος στη σκηνή του θεάτρου Ακάδημος.

Πρόκειται για μια αδηφάγο γιαγιά, που κατασπαράσσει κυριολεκτικά τον πενιχρό προϋπολογισμό της οικογένειάς της, προκειμένου να ικανοποιήσει την ακατάσχετη βουλιμία της. Στην Αργεντινή της χρεωκοπίας, οι Ιταλοί μετανάστες που αποτελούν την οικογένειά της φτάνουν σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων φαγητού που καταβροχθίζει, σε σημείο που αρχίζουν να μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να την ξεφορτωθούν. Όμως κάθε απόπειρα αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα οι συγγενείς της να καταρρακώνονται και να αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού και της ηθικής κατάπτωσης, όχι όμως πριν προλάβουν να προκαλέσουν τα ξεκαρδιστικά γέλια των θεατών...

Με όπλο του το χιούμορ, ο Αργεντινός συγγραφέας καταφέρνει να στήσει μια παραβολή για την απληστία, που ακροβατεί ανάμεσα στη μελαγχολία και την απόλαυση, τους φωτεινούς και τους σκοτεινούς τόνους, που υπογραμμίζει στο φετινό ανέβασμα η μαγεία του τάνγκο, που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής με το μπαντονεόν του ο Ηρακλής Βαβάτσικας.

Μαζί με τον Δημήτρη Πιατά, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία του έργου, πρωταγωνιστούν ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Λουκία Πιστιόλα, ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο Κώστας Φλωκατούλας, η Χρύσα Βεντούρη και η Μαρία Κυριάκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς.

No comments: