Sunday, October 21, 2012

Θέατρο Σημείο: "Μέσα από το Σπασμένο Καθρέφτη"

Το Θέατρο «Σημείο» θα παρουσιάσει στον καινούριο χώρο του (στο πρώην «Απλό Θέατρο»), από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και το Μάιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θεατρικό έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη». Είναι η πρώτη ταινία της «Τριλογίας της Πίστης» του Σουηδού σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια λεπτομερή εξέταση της φύσης της πίστης του ανθρώπου θέτοντας μια σειρά φιλοσοφικών ερωτημάτων που δεν απαντώνται ποτέ ευθέως. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι μέσω αυτής της ταινίας προσπάθησε να παραθέσει μια απλή υπερβατική σκέψη: «Ο Θεός είναι η αγάπη και η αγάπη είναι ο Θεός. Ενας άνθρωπος που περιβάλλεται από αγάπη περιβάλλεται ταυτόχρονα κι από το Θεό». Ο Μπέργκμαν ομολογεί επίσης ότι το έργο αντικατοπτρίζει τη δική του κακή και βασανισμένη σχέση με το Θεό.
«Tο θέμα του Μπέργκμαν» -λέει ο Ν. Διαμαντής- «δεν είναι η ύπαρξη καθεαυτή, αλλά εμείς ως ηθικά όντα του 20ού αιώνα: οι βαθύτερες, ουσιαστικότερες και πιο αληθινές πτυχές μας και το μήνυμα που αντλούμε για τη ζωή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλήθεια. Ο στόχος του είναι η αποκόμιση ενός ουσιαστικού πορτρέτου, μιας εικόνας του ανθρώπου με την καρδιά του να πάλλεται εκτεθειμένη, μιας απεικόνισης του καθενός, όταν πάψουν να τους προστατεύουν οι αυταπάτες, οι υπεκφυγές και τα ψέματα. Αυτή η διαδικασία επικέντρωσης στην ουσία παρέχει έναν καθρέφτη, μέσα στον οποίο μπορούμε να δούμε τους αληθινούς εαυτούς μας, πρόσωπο με πρόσωπο».
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μακρή - Νίκος Διαμαντής. Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος. Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Μουσική: Λευτέρης Βολάνης, Χαράλαμπος Θεοχάρης. Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου. Παίζουν: Σταύρος Γιαννακόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Ελένη Ζαραφίδου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Παραστάσεις Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9.15 μμ και Κυριακή στις 7.15 μμ. Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ.

No comments: