Sunday, October 21, 2012

Το «Σικάγο» στο Παλλάς


  • Μια νέα παράσταση του Σταμάτη Φασουλή που είπε στην παρουσίαση: «Τώρα είναι η ώρα του "Σικάγο"»

[Λοβέρδου Μυρτώ, ΤΟ ΒΗΜΑ: 20/10/2012]. «Τώρα είναι η ώρα του "Σικάγο"», είπε ο Σταμάτης Φασουλής παρουσιάζοντας τη νέα παραγωγή στην οποία υπογράφει την απόδοση και τη σκηνοθεσία και ανεβαίνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Παλλάς. Λάτρης του αμερικανικού μιούζικαλ ο ίδιος, έμαθε για το «Σικάγο» όταν ο Αρης Δαβαράκης, επί εποχής Ελεύθερου Θεάτρου, το σύστησε στη θεατρική παρέα. Γι΄αυτό και δύο τραγούδια «χώθηκαν» τότε στις παραστάσεις τους, χωρίς επιτυχία. Γι΄αυτό και ο Φασουλής αναζητούσε πάντα την ευκαιρία να το ανεβάσει κανονικά. Μπορεί να πέρασε ο καιρός  αλλά «τώρα»  πιστεύει ότι είναι πιο επίκαρο από ποτέ.
Εξίσου επίκαιρο θα είναι και στο μέλλον: «Γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και αφορούσε στο ΄30, γράφτηκε γιαά άλλη εποχή γι΄αυτό και ταιριάζει στη δική μας. Κι αν υπογράφεται από τον Μπομπ Φος, θα μπορούσε να ανήκει στον Μπρεχτ». Εκτυλίσσεται  την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και συνδυάζει τον έρωτα, την κωμωδία, τη μοιχεία, το δράμα, σατιρίζοντας τη «δικαιοσύνη», «τον κρατικό φαρισαϊσμό» αλλά και τη «μίζα» κάθε μορφής. Οι φόνοι, η βία και η διαφθορά συνδυάζονται με τον χορό και τα τραγούδια, στον ρυθμό της τζαζ.
Το «Σικάγο» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1975 στο Μπρόντγουεϊ, όπου και συμπλήρωσε 936 παραστάσεις, με τον Μπομπ Φος να υπογράφει τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες. Το μιούζικαλ ανέβηκε ξανά το 1996 και το 1997 σε δύο σκηνές του Μπρόντγουεϊ κατακτώντας τον τίτλο του 4ου μακροβιότερου μιούζικαλ στην ιστορία του. Ακολούθησε μια αντίστοιχη πορεία στο Λονδίνο (West End) όπου  παιζόταν από το 1997 έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Συνολικά έχει τιμηθεί με 6 βραβεία Τόνυ, 2 βραβεία Ολίβιε, 5 βραβεία κριτικών (Drama Desk Awards) καθώς και με το βραβείο Grammy (καλύτερο Musical Album, 1998). Το «Σικάγο» μετρά περισσότερες από εξήμιση χιλιάδες παραστάσεις _μια που ως τις 17 του περασμένου Ιουνίου είχε συμπληρώσει τις 6.472 και τώρα συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη (Ambassador Theatre). Εχει ανέβει στις σκηνές «όλου του κόσμου», από το Μεξικό ως τη Μόσχα και από το Σάο Πάολο ως τη Νότιο Αφρική.
Το 2002 ο Ρομπ Μάρσαλ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το «Σικάγο» σε δική του σκηνοθεσία και με δικές του χορογραφίες. Η ταινία κέρδισε 6 βραβεία Οσκαρ, ανάμεσά τους και εκείνο του καλύτερου μιούζικαλ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, η Ρενέ Ζελβέγκερ και η Κουίν Λατίφα...
Στην Αθήνα το «Σικάγο» ανέβασε ο θίασος της Σμαρούλας Γιούλη, με τον Δάνη Κατρανίδη και τη Μαριάννα Τ¨ολη, ενώ ο Κατρανίδης το έπαιξε και αργότερα, στη δεκαετία του ΄90, μαζί με την Μπέσυ Μάλφα και την Κερασία Σαμαρά (στο θερινό Σμαρούλα).

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πρεμιέρα το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 210 3213100
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 35€, 30€, 25€, 20€, 15€ /  φοιτητικό 20€, ανέργων 15€   
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Απόδοση - Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Ενορχήστρωση - Μουσική Διδασκαλία: Αλέξης Πρίφτης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς - Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παίζουν:
Βέλμα Κέλυ η
Τάνια Τρύπη (Βέλμα Κέλυ)
Σμαράγδα Καρύδη (Ρόξυ Χαρτ)
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Μπίλι Φλιν)  
Αντώνης Λουδάρος (Εϊμος Χαρτ)
Μαρινέλλα (Μάμα Μόρτον)
Συμμετέχουν ακόμα 14 ηθοποιοί-χορευτές και δεκαμελής ορχήστρα.

No comments: