Πλούσιος, προστάτης των τεχνών, φιγουρατζής οικοδεσπότης, φίλος πλούσιων και ισχυρών, φιλόξενος στους προύχοντες της πόλης, κραυγαλέα σπάταλος και ακραία γενναιόδωρος μέχρι κατάρρευσης, ο «Τίμων ο Αθηναίος» «προσγειώνεται» από τον 17ο αιώνα στον 21ο και σαν ένας άλλος «Βασιλιάς Ληρ» αποκαλύπτει τις σκοτεινές όψεις της ανθρώπινης φύσης και της δύναμης του χρήματος. Ο «Τίμων ο Αθηναίος», μια ιστορία σπατάλης και παρακμής του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι η τρίτη απευθείας μετάδοση, για τη φετινή σεζόν, από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.
Η παράσταση, σε προσαρμογή και σκηνοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ, με τον Σάιμον Ράσελ Μπιλ στον ρόλο του Τίμωνα, θα μεταδοθεί την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (στις 21:00 μ.μ.).
Ο Τίμων κατασπαταλάει τα πλούτη του, τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει και να «λαδώσει» ένα δίκτυο εξουσίας, γίνεται ένας ημίθεος στον κύκλο των ιδιοτελών συναναστροφών του και όταν μένει απένταρος και ψάχνει για ρευστότητα -δανεικά- όλοι του γυρίζουν την πλάτη, ακόμα και όσοι ευεργετήθηκαν από αυτόν και σώθηκαν από τη φτώχεια.
«Κάθε 25 περίπου χρόνια» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκολας Χάιτνερ, «γίνεται μια επιστροφή στο έργο αυτό γιατί καταπιάνεται με ένα θέμα διαρκές, τη δύναμη του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις και το στοίχημα είναι να το φέρουμε στο σήμερα».
Ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας καταφέρνει να ταξιδέψει τον Τίμωνα στις μέρες μας, να τον κάνει μια παραβολή της διάλυσης του βρετανικού κατεστημένου σε μια ζωντανή παραγωγή, που οι κριτικοί ομόφωνα χαρακτηρίζουν άψογη.
Το έργο, γραμμένο από τον Σαίξπηρ –με τη συνδρομή του Μίντλετον- το 1605 και καταχωρημένο στα προβληματικά του θεατρικά, έχει προσαρμοστεί από τον Χάιτνερ σε μεγάλο βαθμό, με αλλαγή ρόλων που ανέλαβαν γυναίκες και με μέρη που ξαναγράφτηκαν για να αποκτήσουν σαφήνεια.
«Παράδοξα αγνοημένο, θανατερά κοφτερό και συχνά παράφορα ιλαρό πορτρέτο μιας ανθρωπότητας υποτελούς στο χρήμα, αυτό το δύσκολο και ατελές έργο του Σαίξπηρ, γραμμένο με τη βοήθεια, όπως εικάζεται, του Τόμας Μίντλετον, εδώ δείχνει ολοκαίνουργιο σαν μια ανησυχητική απεικόνιση της γενιάς του Πιστωτικού Ναυαγίου» γράφει ο κριτικός της εφημερίδας The Guardian, Τόμας Μέισον.
«Ο Τίμων, όπως και η Lehman Brothers, χρεοκοπεί εξαιτίας μιας κρίσης ρευστότητας, αλλά όπως και με την LB, η χρεοκοπία αυτή κρύβει μια βαθύτερη κατάρρευση. Από τη στιγμή που ο Τίμων δεν μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό του δίκτυο εγκαίνια σε γκαλερί, soft porn μπαλέτα, ακριβά δώρα για εξυπηρετήσεις, η κοινωνική του αξία μηδενίζεται. Πρόκειται για ένα επίκαιρο σχόλιο του Λονδίνου του 2012, κάτι που κάνει το έργο εξαιρετικά ενδιαφέρον» καταλήγει.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικά).
No comments:
Post a Comment