Saturday, June 23, 2012

Tο «Μεγάλο μας Τσίρκο», 39 χρόνια μετά, ξαναζεί. Πρεμιέρα την Πέμπτη από το ΚΘΒΕ

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, 23/6/2012]. Καμία άλλη παράσταση δεν έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με την εποχή της μεταπολίτευσης όσο το «Μεγάλο μας Τσίρκο», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι το 1973, λίγο καιρό πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου οδηγήσουν στην κατάρρευση της δικτατορίας. Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, ανέβηκε από την Τζένη Καρέζη –η οποία συνελήφθη– και τον Κώστα Καζάκο, έχοντας μαζί τους τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον Νίκο Ξυλούρη. Εκτός από τις παραστάσεις που συνεχίστηκαν μετά την πτώση της δικτατορίας, το «Μεγάλο μας Τσίρκο» δεν ξαναπαίχτηκε από τότε σε μεγάλη σκηνή.
Το έργο, σε μια φορτισμένη πολιτικά ατμόσφαιρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ξαναπαρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ, σε μια πολυπρόσωπη παράσταση, με ζωντανή ορχήστρα και τον Σταύρο Ξαρχάκο να συνοδεύει τους ηθοποιούς σε κάθε παράσταση. Στο νέο ανέβασμα, που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης, ενώ πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Αρμένης, ο Τάσος Νούσιας και η Μαρίνα Ασλάνογλου. Με την αλλαγή της εποχής και των συνθηκών, θα διαπιστωθεί πόσο αντέχει το έργο του Καμπανέλλη, το οποίο γράφτηκε για το πρώτο του ανέβασμα με πολύ συγκεκριμένες αναφορές. Οπως λέει ο Σωτήρης Χατζάκης, «το “Μεγάλο μας Τσίρκο” είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της εθνικής μας περιπέτειας. Ενα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη “θεία κωμωδία” του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος».
Επειτα από την πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα συνεχίσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, το «Μεγάλο μας Τσίρκο» θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο σε δημοτικά φεστιβάλ και στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

No comments: