Friday, June 22, 2012

Μέσα από τα μάτια της «παρακατιανής» Κριστίν

Η «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΖΥΛΙ»...
«Με την ωμότητα του σκλάβου και την κρύα καρδιά του κυρίαρχου», ο υπηρέτης συντρίβει, μια νύχτα του μεσοκαλόκαιρου, την κόρη του κόμη και -συμβολικά- την τάξη της.
Mια ερεθιστική ελεύθερη απόδοση του «Δεσποινίς Ζυλί» του Στρίντμπεργκ παρουσιάζεται απόψε στην Πειραιώς 260
Mια ερεθιστική ελεύθερη απόδοση του «Δεσποινίς Ζυλί» του Στρίντμπεργκ παρουσιάζεται απόψε στην Πειραιώς 260
«Με την ωμότητα του σκλάβου και την κρύα καρδιά του κυρίαρχου», ο υπηρέτης συντρίβει, μια νύχτα του μεσοκαλόκαιρου, την κόρη του κόμη και -συμβολικά- την τάξη της. Το ανελέητο παιχνίδι σαγήνης και εξουσίας δίνεται από τους δύο διακεκριμένους ?άγνωστους στο ελληνικό κοινό? Αγγλους δημιουργούς και τη Σαουμπίνε, μέσα από το βλέμμα του τρίτου προσώπου: της λιγομίλητης «παρακατιανής» μαγείρισσας Κριστίν, η οποία οδηγείται σε έναν «σιωπηλό θρίαμβο». Mια ερεθιστική ελεύθερη απόδοση του κορυφαίου έργου του Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Ζυλί», που το 1888 προκάλεσε λογοκριτές και αστυνομία, παρουσιάζεται απόψε, στην Πειραιώς 260 (Δ), σε απόδοση της Βρετανίδας Κέιτι Μίτσελ, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Λεό Γουόρνερ.
Η Κέιτι Μίτσελ καταφέρνει να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή παραγωγή με ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό στυλ, που αναδεικνύει την αριστοτεχνική χρήση των πολυμέσων (φιλμ και ηχητικών εφέ), αλλά και την αναμφισβήτητη τελειότητα της υποκριτικής τέχνης των ηθοποιών.

No comments: