Saturday, June 23, 2012

Μουσικoθεατρική επιστροφή του Οδυσσέα με τη Σαουμπίνε

Η μουσικoθεατρική παράσταση "Η Επιστροφή του Οδυσσέα", σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Ντάβιντ Μάρτον, είναι η δεύτερη παραγωγή με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 23 και 24 Ιουνίου, ο διάσημος βερολινέζικος θίασος Schaubühne.
Μουσικoθεατρική επιστροφή του Οδυσσέα με τη Σαουμπίνε

Η παράσταση, στηρίζεται στην ομώνυμη όπερα του Μοντεβέρντι εμπλουτισμένη με κείμενα του Ομήρου, του Giacomo Badoaro (λιμπρετίστα του Μοντεβέρντι) και του διάσημου σύγχρονου Ούγγρου συγγραφέα Peter Esterhazy. Ο Μοντεβέρντι τη συνέθεσε το 1640 για το Καρναβάλι της Βενετίας, χρησιμοποιώντας δύο γνωστά θεματικά μοτίβα: την ανατροπή του χρόνου και την ανατροπή της εξουσίας. Ξένοι και υπηρέτες συμπεριφέρονται ως αφέντες στον Οδυσσέα, που μόλις επέστρεψε στο σπίτι του και τον εκδιώκουν ως αλλοδαπό, άρα ως απειλή. Και ενώ είχε καταφέρει να γλιτώσει από ένα δολοφονικό πόλεμο, ο Οδυσσέας πρέπει και πάλι να δολοφονήσει για να επιβιώσει και να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του σπιτιού του.

Αυτή η πρώτη εμφάνιση του Οδυσσέα στον κόσμο της μουσικής, δημιουργεί μια αντιφατική και εκπληκτικά μοντέρνα μετενσάρκωση του ήρωα. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα είδος παράδοξου αρχαιολογικού χώρου, όπου οι ανασκαφές αποκαλύπτουν τη σύγχρονη εποχή. Όπως λέει χαρακτηριστικά το λιμπρέτο, «έξω ο χρόνος τρέχει», αλλά στο σπίτι της Πηνελόπης ο χρόνος έχει παγώσει.
Μουσικoθεατρική επιστροφή του Οδυσσέα με τη Σαουμπίνε
Ακριβώς σ' αυτό έχει στηριχθεί ο Ντάβιντ Μάρτον για να σκηνοθετήσει μία παράσταση όπου το προσωρινό έχει γίνει μόνιμο, θέτοντας ερωτήματα για την πραγματική ουσία της ευτυχίας, σε ένα σύμπαν όπου ο χρόνος έχει βάλει στην άκρη τη συνήθη πορεία του. Αυτός ο εξαιρετικά ταλαντούχος Ούγγρος σκηνοθέτης έχοντας κάνει πολύ σημαντικές μουσικές σπουδές ο ίδιος, έχει δουλέψει στο πλάι σημαντικών σκηνοθετών, όπως οι Άρπαντ Σίλινγκ, Κριστόφ Μαρτάλερ και Φρανκ Κάστορφ και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις σε μερικά από τα διασημότερα θέατρα της Ευρώπης.
Μουσικoθεατρική επιστροφή του Οδυσσέα με τη Σαουμπίνε
Στην Επιστροφή του Οδυσσέα χρησιμοποιεί επί σκηνής μουσικούς που παίζουν θέατρο, ηθοποιούς που τραγουδούν, τραγουδιστές που ζωγραφίζουν, δεξιοτέχνες καλλιτέχνες που με ό,τι καταπιάνονται για τις ανάγκες του έργου, το κάνουν εξαιρετικά και επιπλέον το διασκεδάζουν! Παντρεύοντας τη μουσική με το κείμενο, τους χαρακτήρες με τις μελωδίες, έκτισε μία παράσταση συναρπαστική, συγκινητική, που προκαλεί ψυχική και πνευματική ανάταση.
Για την Επιστροφή του Οδυσσέα που θα παρακολουθήσουμε στην Αθήνα, ο Ντάβιντ Μάρτον πήρε εξαιρετικές κριτικές, έχοντας μεταφέρει στο σύμπαν του Μοντεβέρντι όλα τα σύγχρονα εκφραστικά μέσα και αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις απεριόριστες όσο και εξαιρετικές δημιουργικές ικανότητες της Schaubühne, ενός από τους κορυφαίους θιάσους, παγκοσμίως.

Σκηνοθεσία: David Marton

Σκηνικά – Κοστούμια: Alissa Kolbusch

Μουσική διεύθυνση: David Marton, Kalle Kalima, Michael Wilhelmi

Δραματουργία: Florian Borchmeyer

Φωτισμοί: Erich Schneider
Ερμηνεύουν: Thorbjörn Björnsson, Niels Bormann, Jule Böwe, Franz Hartwig, Theresa Kronthaler, Matthias Matschke, Ernst Stötzner

Μουσική: Christian Kögel (κιθάρα), Elfa Run Kristinsdóttir (βιολί), Michael Wilhelmi (πιάνο)
ΙΝFO:
Schaubühne Berlin - David Marton
Η Επιστροφή του Οδυσσέα
23-24 Ιουνίου, 21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Διάρκεια: 2:10' χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 15€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

No comments: