Friday, June 22, 2012

"Πεθαίνω σαν χώρα" στο Τριανόν


Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών (Τhe Institute for Experimental Arts), που γνωρίσαμε στην Αθήνα πέρσι, με την παράσταση Οι δούλες του Ζαν Ζενέ, μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και έρευνας στον χώρο των παραστατικών τεχνών, επιστρέφει την Κυριακή 25/6 έως και την Τετάρτη στη σκηνή του θερινού κινηματοθέατρου "Τριανόν", παρουσιάζοντας για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις το εμβληματικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη Πεθαίνω σαν χώρα, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή.
Μια προσεχτική και ενδελεχής καταγραφή της ολικής κατάρρευσης μιας κοινωνίας είναι το κείμενο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα. Μετά από «χίλια χρόνια» συνεχούς ανισότητας, εκμετάλλευσης, οικονομικής κρίσης και πολέμου, που διακόπτονται από σύντομα χρονικά διαλείμματα ψεύτικης αφθονίας και επίπλαστης ειρήνης, το νόημα της ανθρώπινης συνύπαρξης και της κοινωνικής ζωής καταρρέει για πάντα. Η σύγκρουση ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις της συντήρησης και τις απέλπιδες προσπάθειες ανανέωσης της κοινωνίας φτάνει στην οριακή της έξαρση. Τότε πλέον οι γυναίκες χάνουν την ικανότητά τους να γεννούν παιδιά, η ζωή χάνει τη δύναμή της να αναπαραχθεί...

Την τρομακτική κατάληξη μιας εποχής που ίσως είναι η δική μας επιδιώκει να αναδείξει με τη νέα του αυτή δουλειά το Ινστιτούτο, που στους προγραμματικούς του στόχους θέτει την "κατασκευή καταστάσεων, την κατάθεση ερμηνευτικού και εκπαιδευτικού έργου, την καλλιέργεια της ριζοσπαστικής θεωρίας / καλλιτεχνικής πράξης και την επικοινωνία με ένα ευρύτερο κοινωνικό σώμα που θα υπερβαίνει τα στεγανά και τους περιορισμούς της εμπορευματικής και καθεστωτικής κυρίαρχης κουλτούρας".
Στην παράσταση Πεθαίνω σαν χώρα, που γίνεται με την υποστήριξη της πολιτιστικής κολεκτίβας Κενό Δίκτυο, παίρνουν μέρος οι Σίσσυ Δουτσίου, Σοφία Σταυρακάκη, Άλκηστις Πολυχρόνη και Δανάη Νικολαΐδη, ερμηνεύοντας τις τέσσερις ηρωίδες που περιγράφουν την ιστορία του τέλους μιας «Χώρας»...

...και στη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, το ίδιο εμβληματικό κείμενο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τη θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης Ars Moriendi, η οποία θα το παρουσιάσει την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21/6 στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα και ερμηνευτές τον ίδιο και τους Μάριο Ιωαννίδη, Ειρήνη Καλογηρά, Δημήτρη Κίτσο, Κατερίνα Συναπίδου.

No comments: