Friday, June 22, 2012

Γέλιο με τον «Αναρχικό» στα φεστιβάλ της Ελλάδας

ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Υστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε για δύο σεζόν στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης» η κωμωδία του μεγάλου Ιταλού Νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο
Γέλιο με τον «Αναρχικό» στα φεστιβάλ της Ελλάδας
Υστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε για δύο σεζόν στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης» η κωμωδία του μεγάλου Ιταλού Νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο, «Η κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» παρουσιάζεται για την καλοκαιρινή περίοδο, αρχής γενομένης από τις 2 Ιουλίου στην Ξάνθη, σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας, σε μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου και σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για μια ανελέητη σάτιρα της εξουσίας με το γνωστό τρελό χιούμορ του Φο, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο!

Ενας τρελός για δέσιμο, ειδικός στις μεταμφιέσεις (Σπύρος Παπαδόπουλος) διεισδύει στα γραφεία της Κεντρικής Ασφάλειας, μεταμφιεσμένος σε ανώτατο ανακριτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να διαλευκάνει την υπόθεση της «αυτοκτονίας» ενός αναρχικού που έπεσε από τον 6ο όροφο της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Κι από δω αρχίζει το... γέλιο!
Οι μπάτσοι τρομοκρατημένοι, γίνονται έρμαια στην εξυπνάδα και τη φαντασία του τρελού, πέφτουν σε όλες τις παγίδες που τους στήνει, οι αντιφάσεις και τα ψέματα πάνε σύννεφο κι από άγριοι και βλοσυροί μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε κάτι αξιοθρήνητα ανθρωπάκια, που δέρνονται μεταξύ τους, που είναι έτοιμοι να πηδήξουν κι αυτοί απ' το παράθυρο, που τραγουδούν το pantiera rossa (!), που εκλιπαρούν τον τρελό για έλεος και? η κατηφόρα δεν έχει τέλος! Μέσα σε δύο ώρες η Κεντρική Ασφάλεια γίνεται μπάχαλο!
Η εξουσία καλείται να παίξει το ψεύτικο χαρτί της τρομοκρατίας, να μεταδώσει στην πλειονότητα του πληθυσμού την παθητική τρομοκρατία, ώστε να μπορέσει να καλέσει σε συσπείρωση την αστική τάξη? και όλα αυτά μέσα από την κωμική ματιά του Ντάριο Φο.
«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» γράφτηκε το 1970 για να ασκήσει κριτική στην κατάχρηση εξουσίας του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς και ο θεατής ,παρά τα σαράντα και πλέον χρόνια που έχουν περάσει, διαπιστώνει τις ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.
Τα σκηνικά - κοστούμια φιλοτέχνησε ο Σάββας Πασχαλίδης, τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης επιμελήθηκαν τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Τάσος Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλιος Πέτσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

No comments: