Friday, June 22, 2012

«Ερωφίλη» με μάσκα στην Πειραιώς


ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ
Τρεις γυναίκες επί σκηνής. Η μάσκα το κύριο ερμηνευτικό μέσο. Το έργο πάντα επίκαιρο (ή πιο επίκαιρο από ποτέ;).
Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος παρουσιάζει την «Ερωφίλη Synopsis»
Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος παρουσιάζει την «Ερωφίλη Synopsis»
Τρεις γυναίκες επί σκηνής. Η μάσκα το κύριο ερμηνευτικό μέσο. Το έργο πάντα επίκαιρο (ή πιο επίκαιρο από ποτέ;). Τη νέα εκδοχή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτση, υπό τον τίτλο «Ερωφίλη Synopsis», παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, σήμερα, αύριο και μεθαύριο στον χώρο της Πειραιώς 260 (Ε). Η παράσταση ξεφεύγει από τον ασκησιολογικό χαρακτήρα που είχαν τα προηγούμενα δύο σχεδιάσματα. Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας και ο θίασός του φωτίζουν κάποιες εικόνες από την εκπληκτική «Ερωφίλη».
«Εργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πώς τελειώνουν. Ανθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πώς είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών που αυτήν τη φορά πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση», σημειώνει ο Σίμος Κακάλας, υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία και το σκηνικό.
Το 2008
Η πρώτη επαφή του θιάσου με το έργο της «Ερωφίλης» ξεκίνησε το 2008. Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στη ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης. Η εκδοχή εκείνη, «Ερωφίλη - Ασκηση 1», πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στα Ζωνιανά και παρουσιάστηκε σε χωριά της Ρεθύμνου. Η δεύτερη εκδοχή της παράστασης, πιο ελεύθερη και ανοιχτή στην αφηγηματικότητα, «Ερωφίλη - Ασκηση 2», φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους (πρώτη παράσταση στο Ηράκλειο, Κηποθέατρο Χατζηδάκι). Η εξεργασία του κειμένου και η διασκευή είναι της Ελενας Μαυρίδου, η μουσική του Νίκου Βελιώτη και οι μάσκες της Μάρθα Φωκά. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρετζάκη, Ελενα Μαυρίδου.
Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 22/6/2012

No comments: