Friday, November 25, 2011

Ένα ρεσιτάλ από την Α. Βαλάκου: "Μαντάμ Φλο" στο Αγγέλων Βήμα


Μια μεγάλη κυρία του θεάτρου επιστρέφει στη σκηνή του «Αγγέλων Βήμα», προκειμένου να υποδυθεί μιαν άλλη μεγάλη κυρία: Η Αντιγόνη Βαλάκου συναντά την «πιο παράφωνη γυναίκα στον κόσμο», την Μαντάμ Φλο, του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Stephen Temperley.
Έργο γραμμένο το 2002 με τον τίτλο Souvenir, το «παρθενικό» του συγγραφέα του, διόλου πρωτόλειο όμως, βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία, που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1934: Η Florence Foster Jenkins, μια ερασιτέχνις σοπράνο, διάσημη για την παραφωνία, την έλλειψη ρυθμικής αγωγής και τη μουσική της ακαταλληλότητα, εξήντα πέντε ετών την εποχή που διαδραματίζεται το έργο, προσλαμβάνει τον τριαντάχρονο Cosme McMoon, πιανίστα και συνθέτη μεξικανικής καταγωγής, για να την ακομπανιάρει στα φιλανθρωπικά ρεσιτάλ που, παρά την γελοιοποίησή της, επιμένει να δίνει ενώπιον της καλής κοινωνίας της πόλης. Ξεκινάει έτσι μια τρικυμιώδης και κωμικοτραγική συνεργασία, που κρατάει δώδεκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον θάνατό της. Σε όλο αυτό το διάστημα, η μεν Μαντάμ Φλο, όπως είναι γνωστή, δεν παύει ούτε στιγμή να πιστεύει ότι είναι μια εξαίρετη και επιτυχημένη σοπράνο, ο δε Μακμούν αγωνίζεται να την κρατήσει μακριά από την αλήθεια: πως οι ακροατές στις παραστάσεις της, αλλά και όσοι σπεύδουν να αγοράσουν τους δίσκους που ηχογράφησε με τη βοήθειά του (συνολικά εννέα άριες, που ακόμη και σήμερα υπάρχουν στη δισκογραφική αγορά!), απλώς γελάνε μαζί της...

Επί δώδεκα χρόνια η φιλόμουση κυρία βιώνει τη δική της αλήθεια και «ακούει μόνο τη μουσική που η ίδια έχει στο κεφάλι της». Ο νεαρός πιανίστας, από την άλλη, περνάει από την απόρριψή της στην αποδοχή κι από εκεί στον θαυμασμό και στη μετατροπή του σε φύλακα άγγελό της -έναν άγγελο που την προστατεύει από τον ίδιο της τον εαυτό. Όμως κάποτε η Μαντάμ Φλο θα βρεθεί με την αλήθεια των άλλων. Κι αυτή η αλήθεια θα την συνθλίψει.
Την παράσταση Μαντάμ Φλο, σκηνοθετεί ο Γιώργος Καραμίχος, ενώ δίπλα στην Αντιγόνη Βαλάκου τον ρόλο του αφοσιωμένου ακομπανιατέρ της ερμηνεύει ο Γιώργος Χρανιώτης.

No comments: