Friday, November 25, 2011

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις πρεμιέρες και... ένα «λουκέτο»

Η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" αναστέλλει τη λειτουργία της μετά από 32 χρόνια. Με ποιες παραστάσεις αποχαιρετά το κοινό πριν "κατεβάσει ρολά" 
Σκηνή απο την παράταση «Πανικός στα παρασκήνια», που κάνει πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου
Σκηνή απο την παράταση «Πανικός στα παρασκήνια», που κάνει πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου
Μετά από 32 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" αναστέλλει τη λειτουργία της. Κατεβάζει ρολά στις 29 Ιανουαρίου και αφού μέχρι τότε παρουσιάσει τέσσερις παραστάσεις που ετοιμάστηκαν όσο υπήρχε ελπίδα να δοθεί κρατική επιχορήγηση. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν απάντησε και το θέατρο "Αμαλία" κλείνει τις πόρτες του, "εκτός κι αν σπάσουν τα ταμεία, οπότε θα παρατείνουμε τη λειτουργία του", όπως λένε οι συντελεστές της.
"Δεν είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τίποτα. Νιώθουμε κιόλας άβολα όταν κόβονται συντάξεις, κλείνουν μαγαζιά, η ανεργία καλπάζει και εμείς απασχολούμε τον κόσμο με ένα θεατρικό σχήμα που αναστέλλει τη λειτουργία του", δήλωσε ο Νικηφόρος Παπανδρέου, "ψυχή" της "Τέχνης" και εκ των ιδρυτών της, ενώ η ηθοποιός Εφη Σταμούλη χαρακτήρισε "ανήθικη" τη στάση του υπουργείου να μην έχει ενημερώσει μέχρι σήμερα τους επιχορηγούμενους θιάσους για το αν και πότε θα πάρουν χρήματα.
"Η κρίση μάς διδάσκει συνεργασίες και η αλληλεγγύη πρέπει να πάρει τη θέση του ανταγωνισμού", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε πως η "Τέχνη" έπαιρνε στο παρελθόν επιχορήγηση 190.000 ευρώ και τελευταία 105.000 ευρώ. Οσο για την απόφασή τους να τελειώσουν με παραστάσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θέλουμε να κλείσουμε την πορεία μας δημιουργικά και επιπλέον σεβόμαστε τον μόχθο των ανθρώπων που επί τρεις μήνες έκαναν πρόβες".
Η πρεμιέρα των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης" θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου με την κωμωδία του Κεν Λούντβιχ "Πανικός στα παρασκήνια" - καθόλου τυχαία επιλογή. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία, με θέμα έναν καταχρεωμένο θίασο περιοδείας, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η σκηνοθεσία είναι του Στ. Μαυρόπουλου και παίζουν οι ηθοποιοί: Δ. Ναζίρης, Ε. Σταμούλη, Μ. Κυριάκογλου κ.ά. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9 το βράδυ.
Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου "Το νερό της ζωής", το οποίο αποτελεί μια σύνθεση στοιχείων από το ομότιτλο παραμύθι των αδερφών Γκριμ και άλλα λαϊκά παραμύθια. Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Ελ. Δημοπούλου και παίζουν οι: Σ. Βούλγαρη, Κ. Δανιηλίδης, Γ. Δημητριάδης, κ.ά. Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Κυριακή πρωί στις 11.30. Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση-αναλόγιο "Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά", μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης" και του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Πρόκειται για μια πολυφωνική προσέγγιση της "Μαρίας Νεφέλης" του Ο. Ελύτη με τους: Ε. Σταμούλη, Δ. Ναζίρη, Κ. Βόμβολο και φοιτητές του Α.Π.Θ.
Τελευταία παραγωγή της "Τέχνης" αποτελεί η "Ολεάννα" του Ντ. Μάμετ, μια παράσταση σε συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα "Passatempo", που ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και θα παρουσιαστεί για έναν μήνα. Αφορά τη συνάντηση ενός καθηγητή με φοιτήτριά του, τους οποίους ερμηνεύουν ο Γ. Μόχλας και η Ν. Παπαγαβριήλ, σκηνοθετημένοι από τη Γλ. Καλαϊτζή. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 25/11/2011

No comments: