Friday, November 25, 2011

Θεατρικές διαδρομές



«Αλήτες θεατρίνοι»
Ενας γέρος πρώην διάσημος ηθοποιός, τώρα εντελώς ξεπεσμένος, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του, είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου τουΤόμας Μπέρνχαρντ «Απλά περίπλοκος», που ανεβαίνει στο Υπόγειο του«Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν», από τη Δευτέρα, για 10 μόνο παραστάσεις. Ο ηλικιωμένος ηθοποιός, τελευταίος επιζών της οικογένειάς του, ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σ' ένα φθαρμένο σπίτι, μισώντας τους πάντες και τα πάντα. Η συνεχώς αυξανόμενη αυτολύπηση, το μίσος και η γεροντική κατάθλιψη τον έχουν μετατρέψει σε μια αλλόκοτη φιγούρα. Το μόνο πρόσωπο που βλέπει είναι η Κατερίνα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που του φέρνει δυο φορές τη βδομάδα ένα μπουκάλι γάλα. Είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο επιτρέπει να τον πλησιάσει, ο μόνος με τον οποίο μιλά. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ιρις Αδάμ.
  • Τη Δευτέρα ξεκινούν οι παραστάσεις με το έργο του Σάιμον Γκρέι «Αλήτες Θεατρίνοι», στο «Ανεσις - θεατρική σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, με τους: Βάσια Παναγοπούλου, Αλέκο Συσσοβίτη, Τάκη Χρυσικάκο, Λαέρτη Βασιλείου. Απόδοση: Βάσια Παναγοπούλου - Αλίνα Κοτσοβούλου. Σκηνικά: Μυρτώ Αναστασοπούλου. Κοστούμια: Ευγενία Ζήντρου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Ενας αποτυχημένος ηθοποιός αλλά εξαιρετικός διευθυντής σκηνής που ζει στη σκιά της πλούσιας, διάσημης και πολύ φιλόδοξης ηθοποιού συζύγου του. Ο Ρόμπερτ, εγκαταλείποντας τη μόνη επιτυχημένη καριέρα που είχε, αφοσιώνεται στη φροντίδα της «ντίβας» γυναίκας του. Το μόνο που κρατάει για τον εαυτό του είναι κάποιες περιστασιακές περιπέτειες. Η Αννα ανακοινώνει στον Ρόμπερτ ότι έχει τρεις μέρες προθεσμία για να της αδειάσει τη γωνιά. Αυτό θα δυναμιτίσει την οργή του Ρόμπερτ, ο οποίος θα γυρέψει εκδίκηση με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: «Θεατρικά».
  • Το «Εσωτερικό» του Μέτερλινχ παρουσιάζει η Ομάδα Θεάτρου C. For Circus, σε σκηνοθεσία Κώστα conie Ισαακίδη, στο χώρο του C. for Circus (Συγγρού 19, 4ος όροφος, τηλ. 693.6754.534). Στο έργο αυτό ο Μέτερλινχ δε μεταγράφει τη ζωή μιας οικογένειας στο εσωτερικό ενός σπιτιού, αλλά το εσωτερικό του καθενός. Εγκαινιάζει αυτό που ο Εντγκάρ Μορέν διερμηνεύει με τρόπο πολύ απλό ως εκείνο που είναι όχι πλέον η «εποχή του ανθρώπου των σπηλαίων», αλλά η «εποχή των σπηλαίων του ανθρώπου». Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνικά, κοστούμια: C. forCircus - Ελένη Θωμαΐδου. Παίζουν: Βεζερτζή Ολγα, Γαβρέλας Παναγιώτης, Κίτσος Δημήτρης, Κοτταράκου Χρύσα, Κουλιάκη Δήμητρα Μαρίνα, Νιτσιοπούλου Ανδρομάχη, Παυλίδης Παύλος, Ρουστάνη Νατάσα, Συναπίδου Κατερίνα, Σφυρής Γιωργής, Τανάση Βαλέρια, Χατζηαγγελάκης Σπύρος. Τραγούδι: Νατάσα Ρουστάνη.

No comments: