Wednesday, November 23, 2011

Η «Μαμά» κάνει πρεμιέρα


  • «ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ» 

Δύο γυναίκες. Δύο συγγραφείς. Μητέρα και κόρη. Μια σχέση εκρηκτική. Οι σχέσεις, η αυτογνωσία, η απώλεια, οι πληγές και η αγάπη, σε μια παράσταση αδυσώπητα ανθρώπινη

 Η «Μαμά» κάνει πρεμιέρα
Δύο γυναίκες. Δύο συγγραφείς. Μητέρα και κόρη. Μια σχέση εκρηκτική. Οι σχέσεις, η αυτογνωσία, η απώλεια, οι πληγές και η αγάπη, σε μια παράσταση αδυσώπητα ανθρώπινη. Με αφορμή την ιδιαίτερη σχέση που μοιράζονταν οι Μαργαρίτα Καραπάνου και Ρίτα Λυμπεράκη, η Αντζελα Μπρούσκου μας ταξιδεύει στον χρόνο αλλά και μέσα μας, από απόψε (έως τις 4 Δεκεμβρίου), με την παραγωγή "Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη", στην Κεντρική Σκηνή της "Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών". Τους ρόλους ερμηνεύουν η σκηνοθέτις και η Παρθενόπη Μπουζούρη, οι οποίες υπογράφουν και τη δραματουργία της παράστασης, ενώ η πρωτότυπη μουσική είναι της Μόνικα.
Τα ημερολόγια της Μαργαρίτας Καραπάνου, που εκδόθηκαν με τον τίτλο "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη" (ξεκινούν το 1959 όταν ήταν σε ηλικία 13 ετών και τελειώνουν το 1979, και ενώ έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο της βιβλίο), μαζί με το τελευταίο της μυθιστόρημα "Μαμά", που απευθυνόταν στη μητέρα της, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενέπνευσαν τη νέα δουλειά της Αντζελας Μπρούσκου. "Η θάλασσα, τα δάκρυα και η κοιλιά της μάνας έχουν την ίδια γεύση", σημειώνει η Παρθενόπη Μπουζούρη, κρατώντας μία ατάκα του κειμένου.
"Η προσωπική γραφή της Μαργαρίτας Καραπάνου, που πολλές φορές σοκάρει τον αναγνώστη με την αμεσότητά της, μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν πρόκειται για λογοτεχνία ή μαρτυρία", υπογραμμίζει η Αντζελα Μπρούσκου. "Με υλικά το ταλέντο, τη φαντασία, το διεισδυτικό χιούμορ, η Καραπάνου τολμά να μιλήσει ανοιχτά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τις ερωτικές σχέσεις, την ψυχική ασθένεια, την ανάδυση στην πραγματικότητα, την κατάφαση στη ζωή". Στην παράσταση συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργική χρήση του βίντεο.
Τα κοστούμια είναι της Αντζελας Μπρούσκου και τα σκηνικά του Γκάι Στεφάνου.
Τα βιβλία "Μαμά" και "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη" της Μαργαρίτας Καραπάνου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα". Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

No comments: