ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θύμα αυτής της εχθρικής πολιτικής του ΥΠΠΟ-Τ προς τον πολιτισμό είναι και η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο καλύπτει τις ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, των όμορων δήμων, της Βόρειας Ελλάδας. Το ΚΘΒΕ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τη συρρίκνωση του φετινού προγράμματός του. Ακυρώνονται τρεις παραγωγές, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, «η τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει δοθεί για τα 2/3 του μηνός Σεπτεμβρίου και για τους μήνες Οκτώβριο καθώς και το Νοέμβριο που διανύουμε. Οι εργαζόμενοι του θεάτρου δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Οκτώβριο και τα δεδουλευμένα του τρέχοντος μηνός, γεγονός που όχι μόνο αναστατώνει τις ζωές τους, αλλά και παρεμποδίζει την εργασιακή τους δυνατότητα και την ομαλή λειτουργική τους σχέση με την εργασία».
Ακύρωση παραστάσεων
G.
|
«Είναι μια απόφαση - σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής - που ελήφθη ύστερα από εκτίμηση της δυσπραγίας και κάτω από τις εξής συνθήκες: Από μέρους της Διεύθυνσης πιστεύω ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν απώλειες στον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό, παρά να παραμένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι. Το ΚΘΒΕ δεν αγνοεί τη δραματική οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες της χώρας αλλά πιστεύει ότι το κράτος και το πολιτικό προσωπικό του πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσει τι είδους Κρατικό Θέατρο θέλει: Ενα αφυδατωμένο, απαξιωμένο και κυρίως καταχρεωμένο οργανισμό ή μια πολυδύναμη πολιτιστική μηχανή;».
Βέβαια, το κράτος αποδεικνύει περίτρανα τι είδους θέατρο και πολιτισμό θέλει. Ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης για τον πολιτισμό, οδηγεί σε κατάρρευση βασικές πολιτιστικές δομές και υπηρεσίες και αφανίζει την καλλιτεχνική παραγωγή. Η απροκάλυπτη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του πολιτισμού προετοιμάζουν το έδαφος για τον ολοκληρωτικό έλεγχό του από την καπιταλιστική πολιτιστικο-τουριστική βιομηχανία.
Μετέωροι οι στόχοι του
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1961 με πρώτο διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό. Με τέσσερις χειμερινές σκηνές και δύο ανοιχτά θερινά θέατρα, είναι, σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Ως προς τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει σε ετήσια βάση, ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τις εσωτερικές παραγωγές του θεάτρου (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών χοροθεάτρου και όπερας), συμπαραγωγές με άλλους θεατρικούς οργανισμούς, αφιερώματα, καθώς και μετακλήσεις παραστάσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως θέατρο δημοσίου συμφέροντος, που οφείλει να ανταποδίδει στον πολίτη την εισφορά του, μέσω της τέχνης, της παιδείας και της ψυχαγωγίας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική του πολιτική απέναντι σε ομάδες πληθυσμού που για διάφορους λόγους δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη. Με την ποικίλη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει επιχειρεί ένα άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη τη Βόρεια Ελλάδα επιδιώκοντας να φέρει τον πολίτη ακόμη πιο κοντά στον πολιτισμό και το θέατρο.
Συγκεκριμένα, έχει επαναδραστηριοποιήσει το Κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης που περιοδεύει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και δίνει παραστάσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, έχει οργανώσει μια σειρά από δράσεις όπως το Θέατρο στα Καφέ (Εκείνος κι Εκείνος), με ηθοποιούς του να εισβάλλουν στα καφέ και τα μπαρ της πόλης και να δίνουν ζωή στους ήρωες του Κώστα Μουρσελά, τη δράση Κατ' οίκων, με μια ομάδα ηθοποιών που επισκέπτονται ανθρώπους κάθε ηλικίας που βρίσκονται για λόγους υγείας εγκλωβισμένοι στο χώρο τους, τον Χώρο Δράσης, που δίνει βήμα στις νεανικές δημιουργικές ομάδες της πόλης και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για σχολεία και νοσοκομεία, που φέρνουν τους μαθητές κοντά στο θέατρο και προσφέρουν μια ανακούφιση σε παιδιά που νοσηλεύονται. Τέλος, με την ίδρυση της Νεανικής Σκηνής, το ΚΘΒΕ προσεγγίζει τους εφήβους και τους νέους και δίνει μια δημιουργική διέξοδο στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της ευαίσθητης αυτής ηλικίας.
Και τα χρέη αυξάνονται
Το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων, αλλά φέτος η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΘΒΕ για το 2011 προέβλεπε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2009. Στο μεταξύ, με υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε ότι από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό, θα κοπούν ακόμη 900.000 ευρώ από τις μηνιαίες τακτικές χρηματοδοτήσεις για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε νέα περικοπή 50% για το 2012. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΘΒΕ θα κληθεί να λειτουργήσει το 2012 με προϋπολογισμό λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο χρέος της προηγούμενης διοίκησης του ΚΘΒΕ από τα 3,4 εκατ. ευρώ, μειώθηκε μεν στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά με την ένταξη της Οπερας, στο ΚΘΒΕ μετακυλήθηκε το χρέος αυτής, 1,5 εκατ. ευρώ στο ΚΘΒΕ με αποτέλεσμα μαζί με διάφορα τρέχοντα (ενοίκια προς την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπου στεγάζεται το ΚΘΒΕ, περίπου 200.000 ευρώ - 18.000 ευρώ το μήνα είναι το ενοίκιο - κ.ά.), αυτή τη στιγμή το χρέος να ανέρχεται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην αγωγή έξωσης, από την εταιρεία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σ. Χατζάκης διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η σχέση με την Εταιρεία είναι άριστη και το θέμα είναι τυπικό. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ΥΠΠΟ-Τ για μείωση κατά 50% του νέου προϋπολογισμού για όλους του εποπτευόμενους φορείς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, λέει ότι δεν έχει λάβει τέτοιο έγγραφο και θεωρεί μετά από συζητήσεις που είχε με στελέχη του ΥΠΠΟ-Τ, ότι αυτή η μείωση δε θα αφορά στο ΚΘΒΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν τελικά τους ζητηθεί, ο Σ. Χατζάκης επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «θα άλλαζε δραματικά τη φυσιογνωμία του θεάτρου και θα καταργούσε τον ιδρυτικό του νόμο».
Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟ-Τ διαβεβαιώνει τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ πως θα ανταποκριθεί στην καταβολή των χρημάτων, αλλά δεν πρόλαβε λέει να υπογράψει. Μια απλή ερώτηση. Πώς πρόλαβε ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης να υπογράψει τις 66 αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου, στις 10 Νοεμβρίου - την τελευταία δηλαδή ημέρα της κυβέρνησης Παπανδρέου; Ανάμεσα στους επιχορηγούμενους είναι το Μπουσείο Μπενάκη, του οποίου πρόεδρος είναι η μητέρα του υπουργού Παύλου Γερουλάνου, με 120.400 ευρώ, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 61.600 ευρώ, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που έλαβε το μεγαλύτερο ποσόν του λίστας αυτής, ύψους 621.250 ευρώ;
Ενα είναι σίγουρο. Οι διαθέσεις και οι εξαγγελίες των κυβερνώντων δείχνουν ξεκάθαρα τι θα ακολουθήσει. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα και μαζικά. Είναι η στιγμή που το μέτωπο όλων των εργαζομένων μαζί με τους ανθρώπους του πολιτισμού πρέπει να βρει την έκφρασή του για να αντιπαρατεθεί με την ορατή πολιτική στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας απέναντι στον πολιτισμό και την τέχνη.
Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/11/2011
No comments:
Post a Comment