Friday, November 25, 2011

Κι άλλο «θύμα» του ΥΠΠΟ-Τ



«Το νερό της ζωής»
Σε θύτη του πολιτισμού εξελίσσεται μέρα με τη μέρα το ομώνυμο υπουργείο, με θύματα πολιτιστικούς οργανισμούς που επί χρόνια καθιερώθηκαν στη συνείδηση του κοινού. Νέο θύμα του, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», που κλείνει αυλαία στο τέλος του χρόνου, όπως γνωστοποίησε προχτές ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου, ο οποίος το 1979 είχε την πρωτοβουλία της ίδρυσής της. Η απόφαση λήφθηκε, λόγω της διακοπής της κρατικής επιχορήγησής της την τελευταία διετία.
Η Πειραματική Σκηνής της «Τέχνης» ανέβασε πάνω από εκατό έργα, κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα, γνωστά και άγνωστα: του Eυριπίδη και του Aριστοφάνη, του Σαίξπηρ και του Mπεν Tζόνσον, του Γκολντόνι και του Mαριβώ, του Ιψεν και του Tσέχοφ, του Λόρκα και του Mπρεχτ, του Mπέκετ και του Iονέσκο, του Πίντερ και του Φρίελ, του Μακ Γκίνες και του Φόσε, του Kαπετανάκη και του Ξενόπουλου, του Ποντίκα και της Aναγνωστάκη. Εχει τιμηθεί με το βραβείο της Ενωσης Eλλήνων Kριτικών για τη συμβολή της στην καλλιτεχνική ανάπτυξη της περιφέρειας. Ενώ οργάνωνε το διεθνές φεστιβάλ «Θεατρική Ανοιξη», από το 1994 έως το 2006, όταν η τότε ηγεσία επίσης του ΥΠΠΟ σταμάτησε την επιχορήγηση. Από το 2008 οργανώνει τις «Προτάσεις», ένα «εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων» με τη συμμετοχή ελληνικών θιάσων.
Η σκηνή θα λειτουργεί έως και τις αρχές του νέου έτους, με τις παραστάσεις: «Πανικός στα παρασκήνια» του Κεν Λούντβιχ (2 Δεκ.). «Το νερό της ζωής» βασισμένο στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ (8 Δεκ.). «Κάνε άλμα πιο γρήγορο απ' τη φθορά», συμπαραγωγή με το τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (14, 15 Δεκ.).
Ριζοσπάστης, 26/11/2011 

No comments: