Wednesday, September 21, 2011

Ο «Κόκκινος Βράχος» με τη ματιά της Ρούλας Πατεράκη


Το γνωστό έργο του Γρ. Ξενόπουλου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»


Τον «Κόκκινο Βράχο» του Γρηγόριου Ξενόπουλου «ξαναδιαβάζει» η Ρούλα Πατεράκη, η οποία καταθέτει τη δική της εκδοχή της κλασικής νουβέλας. Ο ερχομός του Αγγελου στη Ζάκυνθο θα αναστατώσει την τοπική κοινωνία, και κυρίως την ξαδέλφη του, τη Φωτεινή, με την οποία θα αναπτυχθεί ένας κρυφός έρωτας. Ο έρωτας και ο πόθος που θα ξυπνήσουν μέσα τους και οι απαγορευτικές συμβάσεις της κοινωνικής ζωής θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1908, μεταπλάθει σε θεατρικό έργο για χάρη της Κυβέλης ένα από το πιο δημοφιλή έργα του, τον «Κόκκινο Βράχο».

Η Φωτεινή Σάντρη, όπως ονομάστηκε το θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1908 από τον θίασο της Κυβέλης στο θέατρο «Πανελλήνιον», γνώρισε τεράστια επιτυχία και παραμένει ως τις μέρες μας ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Η Ρούλα Πατεράκη ξαναδιαβάζει τον Κόκκινο Βράχο, παράλληλα με το θεατρικό (την Φωτεινή Σάντρη), αλλά και παράλληλα με την αυτοβιογραφία του συγγραφέα με τίτλο «Η Ζωή μου» σαν μυθιστόρημα καταθέτοντας τη δική της εκδοχή για την κλασική ερωτική ιστορία.

Τους δύο βασικούς ρόλους κρατούν ο Θανάσης Ευθυμιάδης και η Γιουλίκα Σκαφιδά, ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστούν ακόμα η Θέμις Μπαζάκα, η Ιωάννα Παππά, οΔημήτρης Μοθωναίος και άλλοι.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00 Σάββατο: 17.30 και 21.00 Κυριακή: 19.00 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 16, 13 ευρώ (φοιτητικό), κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 13 ευρώ).
Η παράσταση ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24) από τις 14 Οκτωβρίου

Η ταυτότητα της παράστασης
  • Σκηνική προσαρμογή: Ρούλα Πατεράκη - Ακις Βλουτής
  • Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
  • Σκηνικά: Εύα Νάθενα
  • Κοστούμια: Αγγελος Μέντης
  • Μουσική: Νίκος Πλάτανος
  • Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
  • Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου
Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Ευθυμιάδης, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Ιωάννα Παππά, Κοσμάς Φοντούκης, Δημήτρης Μοθωναίος, Αμαλία ΤσεκούραΑργύρης Πανταζάρας, Νίκος Πλάτανος.

No comments: