Monday, September 19, 2011

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επίθεση με καλό θέατρο

"Οι θεατές έχουν ανάγκη από ενδιαφέρουσες παραγωγές", λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του "Τέχνης" για τα "Ο δρόμος περνάει από μέσα", "Χαίρε Νύμφη" και "Περιμένοντας τον Γκοντό"


Επίθεση με καλό θέατρο
Συμπληρώνοντας εβδομήντα χρόνια λειτουργίας, το Θέατρο Τέχνης επιλέγει για τη σεζόν 2011- 2012 να κινηθεί στον άξονα των μεγάλων σταθμών της Ιστορίας και της παράδοσής του. Από την αρχή της λειτουργίας του, την άνοιξη του 1942 στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο Κάρολος Κουν έθεσε τις αρχές για τον προσανατολισμό και τις θέσεις του θεάτρου του: το θέατρο ως κοινωνική θέση, την έρευνα στους κλασικούς συγγραφείς, την προβολή του ελληνικού έργου και την παρουσίαση πρωτοποριακών συγγραφέων. Ετσι στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που ζούμε το ιστορικό θέατρο επανέρχεται σε αυτές τις αρχές δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο. "Το Θέατρο Τέχνης επιλέγει μια επιθετική πολιτική κόντρα στην κρίση" λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Διαγόρας Χρονόπουλος. "Το ποιοτικό ρεπερτόριο αποτελεί μέσο ?επίθεσης?. Αμυνόμαστε με καλό θέατρο και με ενδιαφέρουσες παραγωγές. Οι θεατές τα έχουν ανάγκη". Επίσης, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σταθερές όπως τα τέσσερα τελευταία χρόνια (20 ευρώ, 15 το φοιτητικό και 10 το νεανικό), ενώ φέτος για πρώτη φορά καθιερώνεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη γενική είσοδος με 15 ευρώ.
Δύο ελληνικά έργα, ένα από τα σημαντικότερα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Ο δρόμος περνάει από μέσα" σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου (πρωταγωνιστούν Αγγελος Αντωνόπουλος, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη), και ένα σπάνια παιζόμενο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου (από τους αγαπημένους συγγραφείς του Κουν), το "Χαίρε Νύμφη", που ανεβαίνει με μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου (πρωταγωνιστούν Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας), αποτελούν τον κορμό του προγραμματισμού για τη χειμερινή περίοδο, στο Υπόγειο και στη σκηνή της οδού Φρυνίχου, αντίστοιχα.

Η Κάτια Γέρου, η Δήμητρα Χατούπη, η Μυρτώ Αλικάκη και η Λουκία Πιστιόλα θα? "Περιμένουν τον Γκοντό", στο κλασικό πια έργο του Σάμιουελ Μπέκετ (πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1968) με μία νέα ερμηνευτική εκδοχή, αφού τους ανδρικούς ρόλους θα ενσαρκώσουν γυναίκες ηθοποιοί, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη (εναρκτήριο έργο στη Φρυνίχου). Δύο διασκευές για το θέατρο μυθιστορημάτων, ενός κλασικού ("Τερέζα Ρακέν" του Εμίλ Ζολά σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και με τους Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο) και ενός σύγχρονου ("Το Μετάξι" του Αλεσάντρο Μπαρίκο, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με τους Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Καλογήρου), ένα έργο του πάντα μοντέρνου Τόμας Μπέρνχαρντ, το "Απλά περίπλοκα" σε σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη, και ένα σύγχρονο βαθιά πολιτικό κείμενο της νομπελίστα Ελφρίντε Γιέλινεκ, το "Περί ζώων" σε σκηνοθεσία Αλέξη Αλάτση με τη Βίκυ Βολιώτη, συμπληρώνουν τις παραγωγές (όλα στο "Υπόγειο").
"ΠΙΝΟΚΙΟ" ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης ανεβάζει τον "Πινόκιο", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Επαναλαμβάνονται "Η Μέθοδος Γκρόνχολμ" του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και "Η κυρία Κούλα" του Ακη Δήμου, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
">Ο Αγγελος Αντωνόπουλος πρωταγωνιστεί στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη  Ο δρόμος περνάει απο μέσα , σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ενώ η Κάτια Γέρου  Περιμένει τον Γκοντό
Ο Αγγελος Αντωνόπουλος πρωταγωνιστεί στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Ο δρόμος περνάει απο μέσα", σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ενώ η Κάτια Γέρου "Περιμένει τον Γκοντό"
Από πλευράς συμπαραγωγών στη σκηνή της οδού Φρυνίχου θα παρουσιαστούν δύο παραστάσεις που παίχτηκαν το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών: το "Πόλη-κράτος" από τον Θίασο Κανιγκούντα, και "O γνωστός μας άγνωστος κος Γκάτσος", σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου.
Σύμβολο
Επίθεση με καλό θέατρο
"Ο δρόμος περνά από μέσα" από το νεοκλασικό σπίτι του Φάνη Ποριώτη. Ενα αρχοντικό, σύμβολο και πεδίο σύγκρουσης για δυο γενιές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. (πρεμιέρα Νοέμβριος 2011, στο Υπόγειο).
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, EUNOS, 19/9/2011

No comments: