Sunday, September 18, 2011

Θέατρο από ανθρώπους του μεροκάματου



Φτιαγμένη από το μεράκι για την Τέχνη ανθρώπων του μεροκάματου, εργατών και υπαλλήλων, η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου»αποδεικνύει εδώ και χρόνια ότι είναι μια συνειδητή επιλογή να σπάσουν - και με αυτόν τον τρόπο - τον αποκλεισμό που επιβάλλει το σύστημα στους ανθρώπους του μόχθου να προσεγγίσουν την Τέχνη και να εκφραστούν μέσα από αυτήν.
Η νέα δουλειά του σχήματος είναι το έργο τουΒόλφγκανγκ Μπόρχερτ «Εξω από την πόρτα» που ανεβαίνει σήμερα, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης, με ελεύθερη είσοδο. Γιατί αυτό το έργο; «Γιατί μας εκφράζει το ξεκάθαρα διαχρονικό, αντιπολεμικό του μήνυμα» και «γιατί "τα χώνει" στους συμβιβασμένους, στους "παρτάκηδες", στους καιροσκόπους», απαντούν οι ίδιοι.
Ενα έργο βαθιά τρυφερό, ποιητικό και αντιπολεμικό. Ο Γερμανός συγγραφέας (1921-1974) βίωσε τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέθανε στα 26 χρόνια του από ηπατίτιδα. Το έργο του περιέχει πολλά βιογραφικά στοιχεία του. Ο θίασος με τα έργα που επιλέγει δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο της γειτονιάς και τον απλό εργάτη να ακούσουν το λόγο σπουδαίων συγγραφέων για την ειρήνη, το δίκιο, την καταπίεση, την αξία του αγώνα.
Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, κοινωνική και μορφωτική, που αγγίζει τις ανάγκες του ανθρώπου για επικοινωνία, δράση και θέαση του κόσμου. Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, κόντρα σε ρηχά θεάματα και στην απομόνωση που επιβάλλει η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Η ερασιτεχνική δημιουργία απαιτεί επίμονη προσπάθεια και καλλιεργείται η συλλογικότητα. Στο Καματερό, επί χρόνια, απλοί εργαζόμενοι διαβάζουν έργα, κάνουν πρόβες, φτιάχνουν σκηνικά, μοιράζονται με τον κόσμο τις ανησυχίες τους, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η ενασχόληση των νέων με το θέατρο.
Σκηνοθεσία: Σήφης Μανταδάκης. Μετάφραση: Παναγιώτης Σκούφης. Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης. Φωτισμός: Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Διανομή: Αλέξανδρος Γεροκομής, Πασχάλης Τσέρνας, Ελένη Κουκουλάρη, Γρηγορία Πασχάλη, Ειρήνη Κατσένη, Κώστας Χατζόπουλος, Δάφνη Μπεθάνη, Βίκυ Δημητρίου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Καίτη Κατσαρού.

No comments: