Saturday, September 24, 2011

Τα πολλά πρόσωπα της Αντιγόνης


  • Θεατρική παράσταση του Λ. Τσάγκα βασισμένη στο αρχαίο κείμενο και σε νεώτερα έργα

Τα πολλά πρόσωπα της Αντιγόνης

Αλήθεια η «Αντιγόνη» είναι αριθμού πληθυντικού; Ναι, απαντά το θέατρο Κνωσσός και προτείνει την παράσταση «Αντιγόνες» όπου περιλαμβάνονται τμήματα από πολλά κείμενα και έργα που αφορούν στην σοφόκλεια ηρωίδα, με την υπογραφή του Λάμπρου Τσάγκα στη σκηνοθεσία.

Πρόκειται για μια σκηνική μελέτη όπου ο μύθος συναντά τις νεώτερες εκδοχές του. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την ομώνυμη τραγωδία σε μετάφρασηΚ.Χ. Μύρη καθώς και από την τραγωδία του Σοφοκλή «Επτά επί Θήβας», σε μετάφρασηΓρυπάρη. Ακολουθούν τμήματα από το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή» στη μετάφραση του Αλέξη Σολομού, καθώς και από το έργο «Καλάβρυτα-Χίλιες Αντιγόνες» της Σαρλότ Ντελμπό (μετάφραση Μαρία Φραγκή). Μέσα από το δίπολο τραγωδία-ήρωες και χορός-θεατής, στήνεται η παράσταση εστιάζει το ενδιαφέρον της στις σχέσεις που ανατπύσσονται από σκηνής και επιχειρεί να ανιχνεύσει το τραγικό μέσα από την αντιστοιχία με την εποχή μας.

Σε δραματουργική επεξεργασία της Μαρίας Φραγκή και σκηνοθεσία του Λάμπρου Τσάγκα, στις «Αντιγόνες» παίζουν οι Μ. Βλασσοπούλου, Β. Ζαϊφίδης, Κ. Ζημιανίτης, Δ. Καλαχώρα, Π. Κορδαλής, Β. Κώστα, Γ. Μπίμης, Ε. Μπούρα, Δ. Παπουτσή, Τ. Ράπτης, Ν. Ρέγκου και ο ίδιος ο Λάμπρος Τσάγκας.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού «Εν θεάτρω έκφρασις», του θέατρου Κνωσσός υπό την αιγίδα και με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής. Οι «Αντιγόνες» θα παιχθούν στο θέατρο του Αττικού Αλσους, την Παρασκευή και το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα, στις 21.00. Η παράσταση έχει διάρκεια 1΄και 30''. Γενική είσοδος 10 ευρώ - με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, η παράσταση θα είναι δωρεάν για άτομα άνω των 60 ετών ενώ θα ισχύσει ελεύθερη είσοδος για εκπαιδευτικούς και ανέργους με την επίδειξη ταυτότητα η σχετικής κάρτας στο ταμείο.

No comments: