Tuesday, May 6, 2008

Η Προδοσία Του Harold Pinter

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ: 2 Μαΐου - 9 Ιουνίου 2008 και 26 Σεπτεμβρίου - 10 Νοεμβρίου 2008

Το κορυφαίο έργο του Harold Pinter Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ παρουσιάζει το Θέατρο Τόπος Αλλού σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη από την Παρασκευή 2 Μαΐου και για ένα μήνα.

Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο που εμβαθύνει στις σχέσεις, τον έρωτα, την απώλεια, το θάνατο, με τρόπο τόσο μοναδικό που το καθιστά κλασσικό και το πιο γνωστό του Άγγλου νομπελίστα. Αναφέρεται στο ρόλο που παίζει το τυχαίο στη ζωή μας και πόσο μπορεί να μας καθορίσει. Πόσο δύσκολη ή και επώδυνη μπορεί να είναι η επαφή και η σχέση δύο ατόμων και πως μπορεί να ξεπεράσει τις ατραπούς της μοναξιάς. Με χιούμορ, συγκίνηση και κυρίως ευαισθησία, ο συγγραφέας μας ξεναγεί στο λαβύρινθο των ανθρώπινων σχέσεων, στο αβάσταχτο της ζωής και του έρωτα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό, μουσική επιμέλεια Μίνας Αδαμάκη, κοστούμια Μίκας Πανάγου και φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρία Σολωμού, Αντώνης Καρυστινός, Νίκος Νίκας.

Θέατρο Τόπος Αλλού. Κεφαλληνίας 17 -Κυψέλη, τηλ. 210 8656004, www.topos-allou.gr

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ

Η γοητεία της απροσδιοριστίας

Με ρωτάνε πολλοί: γιατί την «Προδοσία»; Γιατί Πίντερ; Γιατί δηλαδή αποφάσισα ν' ασχοληθώ με τον Πίντερ και να αποπειραθώ τη σκηνική απόδοση αυτού του συγκεκριμένου θεατρικού του έργου, της «Προδοσίας». Προσπαθώντας να δώσω μια ειλικρινή απάντηση όσον αφορά στα κίνητρα που με οδήγησαν σ' αυτή μου την επιλογή, ήρθα αντιμέτωπη με την ουσία του προβλήματος που θέτει ο Πίντερ στο έργο του: το πρόβλημα δηλαδή τού κατά πόσο μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω απ' τις πράξεις των ανθρώπων, πίσω απ' τις πράξεις μας.

Πέρα λοιπόν από το προφανές, που συνίσταται στο ότι είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας και βαθύς γνώστης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το ακριβές κίνητρο της προσωπικής μου επιλογής, το τι δηλαδή με οδήγησε στο να επιλέξω αυτό το συγκεκριμένο έργο για να συνομιλήσω μαζί του, μου διαφεύγει παντελώς.

Ίσως αυτή η αδυναμία εντοπισμού της βαθύτερης έλξης μου προς την «Προδοσία» και τον Πίντερ γενικότερα να είναι αυτό που με γοητεύει περισσότερο. Το απροσδιόριστο των πραγμάτων, η αμφισημία του λόγου, η πολυσημία των πράξεων, που όσο περισσότερο προσπαθούμε να τις προσδιορίσουμε, να τους δώσουμε ένα ακριβές περιεχόμενο, τόσο περισσότερο αντιστέκονται, τόσο περισσότερο μας διαφεύγουν.

Τι είναι προδοσία; Η πιο βεβαρημένη ίσως συναισθηματικά και ηθικά λέξη, μια λέξη που ρίχνει βαριά τη σκιά της, αιώνες τώρα, πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, κι όμως τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μια δυσοίωνη λέξη, που ασκεί ωστόσο μια σκοτεινή όσο κι απροσδιόριστη έλξη.

Πώς εξηγείται η γοητεία που ασκούν πάνω μας ήρωες τόσο αρνητικοί όπως ο Ριχάρδος ο Γ΄ ή ο Ιάγος, οι οποίοι συμπορεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό με την προδοσία που έμειναν στην ιστορία ως συνώνυμό της; Μήπως αυτό που μας δονεί σ' αυτούς και μας συναρπάζει είναι που αγγίζουν τα δικά μας σκοτεινά κι ανομολόγητα πάθη; Ερωτήματα που η απάντησή τους εξακολουθεί να μας διαφεύγει κι ωστόσο δεν θα πάψουμε διαρκώς να τα διατυπώνουμε.

Μίνα Αδαμάκη

No comments: