Wednesday, May 7, 2008

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Εμφαση στις συμπαραγωγές δίνει η Εθνική Λυρική Σκηνή και ήδη το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμά της, για την περίοδο 2008-2009, περιλαμβάνει πέντε συμπαραγωγές με μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού.

Από την ερχόμενη χρονιά, μάλιστα, η διοίκηση της Λυρικής στοχεύει σε πρόγραμμα όπου το 80% έως και 100% θα συγκροτείται από συμπαραγωγές με μεγάλους ξένους καλλιτεχνικούς φορείς, με τη συμμετοχή όμως περισσότερων απ΄ό,τι φέτος, Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στις συμπαραγωγές βρίσκεται το μέλλον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οικονομικό και καλλιτεχνικό, υποστήριξαν σήμερα ο πρόεδρος της Λυρικής, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Φάνης Παπαθανασίου και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Τζιοβάνι Πάκορ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ερχόμενης χρονιάς, το οποίο περιλαμβάνει, ακριβώς, συμπαραγωγές με την Opera de Nice, στην όπερα «Ρουσάλκα» του Ντβόρζακ, αλλά και με το Τheatre Imperial de Compiegne, για το ανέβασμα της όπερας του Σταύρου Ξαρχάκου «Συρανό και Ρωξάνη», σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, ενώ με την De Nederlandse Opera και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής θα ανεβούν «Οι πουριτανοί» του Μπελίνι.

Επίσης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιαστεί ο «Τάνχοϊζερ» του Βάγκνερ, μια παραγωγή της όπερας του San Fransisco.

Σε συμπαραγωγή με το Teatro National Cervantes του Μπουένος Αϊρες, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει το μιούζικαλ του Άστορ Πιατσόλα «Μαρία του Μπουένος Αϊρες»,σε μουσική βασισμένη στο tango nuevo, μια εκδοχή του αργεντίνικου τάνγκο.

Σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση, θα ανεβεί και η συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής, της Όπερας Δωματίου Αθηνών και της Ορχήστρας Πατρών, «Η ωραία Γαλάτεια» του Φρανς Φον Ζουπέ.

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος θα τερματιστεί με την παρουσία της Λυρικής Σκηνής στο Φεστιβάλ Αθηνών και την παράσταση της «Αϊντα» του Βέρντι, σε συνεργασία με την Arena di Verona.

Στις νέες παραγωγές της Λυρικής Σκηνής, την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009 και σε πανελλήνια πρώτη, περιλαμβάνεται η «Κακοφυλαγμένη κόρη» του Λουί Ερόλ, όπως και «Μια Φλωρεντινή τραγωδία» του Τσεμλίνσκι.

Επίσης, στις νέες παραγωγές της Λυρικής περιλαμβάνεται και το μπαλέτο «Ευγένιος Ονιέγκιν», του Τσαϊκόφσκι, η κωμική «Ρίτα», του Ντονιτσέτι και η όπερα «Ριγολέτος» του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.

Τέλος, οι μικροί φίλοι της Λυρικής Σκηνής, θα παρακολουθήσουν φέτος τη νέα παραγωγή της Λυρικής,"Ο Τσάρος Σαλτάν, η όμορφη τσαρέβνα και ο μαγεμένος κύκνος», παράσταση σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη και βασισμένη στην όπερα του Ρίμσκι-Κόρσακοφ «Το παραμύθι του τσάρου Σαλτάν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: