Tuesday, May 6, 2008

ΠΙΤΕΡ ΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ "ΟΡΕΣΤΕΙΑ"

Σκηνή από τη νοτιοαφρικανική «Ορέστεια»

Για τέταρτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (στο θέατρο «Δημήτρης Χορν») το φεστιβάλ «Θέατρο πέρα από τα όρια», που περιλαμβάνει παραστάσεις διακεκριμένων στο διεθνές θεατρικό τοπίο δημιουργών και ερμηνευτών.

O Πίτερ Μπρουκ θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά. Μια καινούργια σκηνοθεσία, ένα έργο πάνω σ' ένα πολύ παλιό δίλημμα: «Γιατί θέατρο;» O διάσημος σκηνοθέτης διερευνά τις ρίζες, τη γλώσσα και τα μέσα της σύγχρονης σκηνικής πράξης. Επανέρχεται δε στη γερμανική γλώσσα. Η παράστασή του, με τίτλο «Warum - Warum» («Γιατί - Γιατί;») έκανε πρεμιέρα στις 17 Απρίλη στο θέατρο «Schauspielhaus» στη Ζυρίχη και στις 19 Μάη θα παιχτεί στην Αθήνα.

Η Ιρίνα Μπρουκ (κόρη του σκηνοθέτη) έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ακολουθεί τη σαιξπηρική παράδοση της καλλιτεχνικής της οικογένειας, με την παράσταση «Ενα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», το οποίο «ονειρεύτηκε μια βραδιά», ακριβώς όπως παιζόταν στα χρόνια του Σαίξπηρ, αποκλειστικά από άντρες ηθοποιούς. Το θέατρο είναι ένα παιγνίδι, υποστηρίζει η σκηνοθέτης. «Αφήνει στην πάντα τη σκοτεινιά του έργου και παρασύρεται από τη μαγεία και το κωμικό στοιχείο» (22, 23, 24 Μάη).

Ερχόμενη από τη Νότιο Αφρική, η βραβευμένη στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου σκηνοθέτρια και βραβευμένη συγγραφέας Yeal Farber θα παρουσιάσει μια διασκευή της αισχυλικής «Ορέστειας», με τίτλο «Μολόρα». Πρόκειται για συμπαραγωγή του θεάτρου «Oxford Playhouse» και του νοτιοαφρικανικού θιάσου «Johannesburg Market Theatre». Ο νοτιοαφρικανικός θίασος, με Χορό αποτελούμενο από γυναίκες της νοτιοαφρικανικής φυλής Xhosa και με ζωντανή μουσική από το νοτιοαφρικανικό συγκρότημα «Ngqoko Group» παρουσιάζει τη διασκευασμένη «Ορέστεια», μια παράσταση που η εφημερίδα «London Times» τη χαρακτήρισε «αριστούργημα, θέατρο βγαλμένο από την ψυχή». Ο ματωμένος κύκλος των Ατρειδών προσομοιάζεται με τις αγριότητες του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Η τέφρα, το καμένο κορμί του Ορέστη, κατά την Ηλέκτρα στην παράσταση αυτή, είναι το θλιβερό λείψανο του ρημαγμένου νοτιοαφρικανικού έθνους «Μολόρα», στη διάλεκτο του οποίου «σεσότο» σημαίνει «τέφρα». Η νοτιοαφρικανική «Ορέστεια» θα παρουσιαστεί στις 28, 29, 30/5.

Εισιτήρια - κρατήσεις στα θέατρα: «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, Τηλ. 210 3213.100) και «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10, τηλ. 210 3612.500).

No comments: