Thursday, May 8, 2008

«Ηρακλείδες» στο «Βαφείο»


Η ομάδα «ANGELUS NOVUS» θα παρουσιάσει τους ευριπιδικούς «Ηρακλείδες» (9/5 - αρχές Ιουνίου) στο θέατρο «Βαφείο» (Αγίου Ορους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210-3425.637).

Μέσα από την ιστορία των παιδιών του Ηρακλή, που μετά το θάνατό του τα καταδιώκει ο βασιλιάς του Αργους, Ευρυσθέας, και βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα, η παράσταση θίγει προβλήματα της εποχής μας, όπως η λαθρομετανάστευση και η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, και αντιπαραβάλλει τη σημερινή αντιμετώπισή τους με εκείνη της Αθήνας του 4ου π.Χ. αιώνα. Παράλληλα, προβάλλονται οι θέσεις του ποιητή για το ευμετάβλητο και αντιστρέψιμο των ανθρωπίνων πραγμάτων.

Πέντε ηθοποιοί και ένας ακορντεονίστας εναλλάσσονται στους ποικίλους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, καθώς και στο χορό. Η σκηνοθεσία δίνει το προβάδισμα στο κείμενο, στο λόγο, για την ανάδειξη των στοιχείων που δρουν για να επιτευχθεί το δράμα και τις μεταξύ τους σχέσεις, αποφεύγοντας την «αρχαιολογική» αναβίωση και τον άκριτο εκσυγχρονισμό.

Μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου. Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης. Μουσική: Κωστής Βοζίκης. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Μακαλιάς. Ακορντεόν: Κώστας Κοράκης.

No comments: