Sunday, May 11, 2008

ΛΙ ΜΠΡΟΥΕΡ: «Gospel Επί Κολωνώ» ΚΑΙ «Κουκλόσπιτο»

Οιδίπους σε γκόσπελ, Ιψεν με νάνους

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Λι Μπρούερ μιλάει για τις δύο παραστάσεις του που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών

Την ημέρα που ο Αμερικανός σκηνοθέτης Λι Μπρούερ μίλησε στην «Κ» για τη διπλή επανεμφάνισή του κατά το ερχόμενο Φεστιβάλ Αθηνών, η Ελλάδα απεργούσε, οι δρόμοι της Αθήνας ήταν αποκλεισμένοι και το Σύνταγμα γεμάτο απεργούς. Ταυτόχρονα, τον ανέφελο αττικό ουρανό διέσχιζαν σχηματισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας – πρόβα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Βρισκόμασταν στην ταράτσα κεντρικού ξενοδοχείου και τα F-16 περνούσαν ακριβώς πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Μετά τον πρώτο σχηματισμό, ένας από τους συνεργάτες του τον ρώτησε γελώντας: «Μήπως φταίει κάτι που είπες;»

Ο Μπρούερ, ένας εβδομηντάρης με αθλητικό ανάστημα και ξυρισμένο κρανίο, ήταν όντως λαλίστατος – μα όχι φλύαρος. Δύο παραστάσεις του θα παρακολουθήσουμε φέτος: στις 21 Ιουνίου, το «Gospel Επί Κολωνώ» (Ηρώδειο), και στις 21-24 Ιουλίου το «Κουκλόσπιτο» του Ιψεν (Πειραιώς 260, Κτίριο Δ).

Ο Ρέι Τσαρλς... Οιδίπους; Το «Gospel Επί Κολωνώ» είναι η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε... γκόσπελ. Ο Μπρούερ παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο το 1985 στη Νέα Υόρκη. Η διανομή περιλάμβανε τον Μόργκαν Φρίμαν. «Η παράσταση “τρέχει” εδώ και 25 χρόνια με επιτυχία», λέει στην «Κ» ο Μπρούερ, συμπληρώνοντας: «Δεν έχω πια τον Μόργκαν – η αμοιβή του φτάνει τα 2 εκατ. δολάρια».

Στην εκδοχή του Μπρούερ τον τυφλωμένο Οιδίποδα υποδύεται μια ομάδα από τυφλούς ηθοποιούς. «Στην Πεντακοστιανή Εκκλησία», λέει, «οι λειτουργίες της έχουν χαρακτήρα διονυσιακής γιορτής. Η αρχαία τραγωδία είχε έναν τέτοιο χαρακτήρα κι εδώ βρίσκεται η σύνδεση με τα γκόσπελ. Μπορώ να φανταστώ τον Ρέι Τσαρλς ως Οιδίποδα ή την Αρίθα Φράνκλιν ως Αντιγόνη. Ξέρετε τι με συγκινεί; Το έργο θα παιχτεί στο Ηρώδειο, ένα λεπτό με τα πόδια από το θέατρο του Διονύσου, όπου είχε ανεβάσει ο Σοφοκλής την τραγωδία»... [Συνέντευξη στον Ηλια Μαγκλινη, Η Καθημερινή, 11/5/2008]

No comments: