Monday, May 12, 2008

Bob Theatre Festival

Η ολοζώντανη νέα θεατρική σκηνή, που γίνεται γνωστή κυρίως από στόμα σε στόμα, απέκτησε το δικό της φεστιβάλ. Το «Bob Theatre Festival». Από σήμερα ώς τις 18 Μαΐου, φιλοξενούμενο στο «Θέατρο Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), έχει συγκεντρώσει πρωτότυπες νεανικές παραστάσεις των τελευταίων δύο ετών μερικών από τις πιο δραστήριες θεατρικές ομάδες.

Από την παράσταση «Ζελόβ» των «Abovo»
Η συσπείρωση αυτή είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας «Abovo», που έχει και τις περισσότερες συμμετοχές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Το «παρών» όμως δίνουν ακόμα η Γεωργία Μαυραγάνη, ο Κώστας Γάκης και οι ομάδες «Ex animo», «Αλογοι», «Κάνθαρος» και «Motus Terrae».

«Οταν τελείωσε η φετινή θεατρική χρονιά», διηγείται ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ψυχή των «Abovo», «είχαμε στα χέρια μας πέντε παραστάσεις. Η μητέρα μιας κοπέλας από την ομάδα έριξε την ιδέα να κάνουμε ένα φεστιβάλ». Κάλεσαν λοιπόν και άλλους θιάσους και εγένετο... το φεστιβάλ. Κάλεσαν και φίλους τους από τη μουσική σκηνή. Ετσι θα ακούσουμε τους «Imam Baildi», «Night on Earth», «Eos quartet», «Berlin Brides», «Naked as we». Το φεστιβάλ Θα κλείσει με συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά. Οσο για το όνομά του, μάλλον αντανακλά μια διάθεση παιχνιδιάρικη.
«Ο Μπομπ είναι ένα μικρό αθώο ανθρωπάκι, κινητικό και ορεξάτο, το οποίο θέλει να αλλάξει τον κόσμο», λέει ο 32χρονος ηθοποιός-σκηνοθέτης. Κάπως έτσι όμως αντιμετωπίζουν οι νέες ομάδες και το ίδιο το θέατρο, «από τη σκηνοθεσία μέχρι την παραγωγή. Η αθωότητα λειτουργεί και στο θεατή που έχει βαρεθεί να βλέπει θέατρο ή έχει χάσει το ενδιαφέρον του», προσθέτει.
Ο στόχος ήταν εξαρχής ένας. «Να δείξουμε ότι υπάρχει νεανικό θέατρο και να δει ο θεατής ότι είναι κάτι μεγαλύτερο από μια ομάδα που παίζει σε ένα υπόγειο. Οι νέοι, ίσως, βαριούνται το θέατρο. Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να πετύχει ώστε να ενισχυθούν οι ομάδες μας στα μάτια των θεατών και να μη μας βλέπουν ως παρέες που ανεβάζουν ερασιτεχνικές παραστάσεις για πλάκα», εξηγεί ο Σαρακατσάνης.
Μπορεί τα νεανικά θέματα τα οποία επιλέγουν, η άμεση γλώσσα και το χιούμορ να λειτουργούν καλύτερα σε νεαρούς θεατές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το target group τους περιορίζεται σ' αυτούς. Φυσικά φιλοδοξούν να διευρύνουν το κοινό τους, κάτι που ούτως ή άλλως βλέπουν σταδιακά να γίνεται. «Στην αρχή φωνάζαμε τους φίλους μας. Εβλεπαν τη δουλειά μας, τους άρεσε και έλεγαν και σε άλλους να έρθουν. Κάποια στιγμή όμως σταματήσαμε να βλέπουμε γνωστούς στο κοινό», λέει. Το επιβεβαιώνουν και τα εισιτήρια. Οι παραστάσεις τους «Ζελόβ» και «Εκεί εκεί στην κόλαση» ή το «Νοσφεράτους Διδόντικους» των «Ex Animo» ήταν από τις δουλειές που συζητήθηκαν πολύ.
Δεν είναι, όμως, μόνον οι στόχοι που συσπειρώνουν τις νέες αυτές ομάδες, αλλά μάλλον μια κοινή φιλοσοφία. «Δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, αλλά να φτιάξουμε έναν δικό μας δρόμο και όπου μας βγάλει. Οι ομάδες που συμμετέχουν, δεν έχουν από πίσω μια μεγάλη παραγωγή. Κατάφεραν μόνες τους να διακριθούν», λέει. Στη δική τους λογική, ακόμα και η έννοια του σκηνοθέτη επαναπροσδιορίζεται. Συνήθως φτιάχνουν όλοι μαζί τα έργα και ο σκηνοθέτης λειτουργεί ως συντονιστής των αυτοσχεδιασμών. «Πέντε μυαλά είναι πάντα καλύτερα από ένα», καταλήγει και ο Σαρακατσάνης. [ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ελευθεροτυπία, 12/5/2008]
Παραστάσεις και ομάδες τού Bob Theatre Festival
**«Εκεί εκεί στην κόλαση», «Ζελόβ», «Αυτός, αυτή κι αυτά», «Ελλάδα είσαι πρέζα», «Ο πλανήτης» (avant premiere») των «Abovo».

**«Νοσφεράτους Διδόντικους» των «Ex Animo».

**«Οταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα» και «Από δω και πέρα μόνο Happy end» της Γεωργίας Μαυραγάνη.

**«31» (avant premiere) από την ομάδα «Κάνθαρος».

**«Η απόδραση» από την ομάδα «Αλογοι».

** «Χωρίς μουσική» του Κώστα Γάκη.

**«Anti stress» από τους «Motus Terrae».

**Το εισιτήριο ανά παραγωγή κοστίζει 10-15 ευρώ και ανά ημέρα 20-30 ευρώ. Τηλ: 210-8673945.


No comments: