Friday, May 16, 2008

ΩΣ ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ

Με έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκε να παρουσιάσει τον «Πύργο» του Κάφκα η Εταιρεία Μουσικού θεάτρου «Εικ’ ασμα». Το γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στους σκηνοθέτες έργο ανεβαίνει αύριο στο Gazarte σε διασκευή και σκηνοθεσία της Χρύσας Αποστολάτου ως μια μαύρη κωμωδία με προηχογραφημένη πρόζα από γνωστούς ηθοποιούς, που λειτουργεί σαν μουσική βάση για τη χοροκίνηση τεσσάρων περφόρμερ, σε συνδυασμό με βίντεο, ζωντανή μουσική και άλλα μέσα.

Στο περιβάλλον που έστησε ο Κωστής Παπαδόπουλος, ένας ανυποψίαστος «χωρομέτρης» προσπαθεί να βρει δουλειά σε ένα ξενοφοβικό περιβάλλον κόντρα στον γραφειοκρατικό μηχανισμό που διοικεί την κλειστή κοινωνία ενός μικρού χωριού. Η κλειστοφοβική αίσθηση ενισχύεται από τη μουσική της Χρύσας Αποστολάτου, τα βίντεο του Χάρη Λαγγούση και τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του Διονύση Τελιόπουλου.
«Το εγχείρημα της απόδοσης του Καφκικού λόγου -a priori αν όχι απονενοημένο- επικεντρώθηκε στο να διατυπώσει κατά το δυνατό το συναισθηματικό του αντίκρισμα και όχι τα υπόλοιπα στοιχεία που το συνιστούν». Ετσι οι καλλιτέχνες, όπως ήθελε και η σκηνοθέτις της παράστασης, δεν περιορίζονται στα αναμενόμενα αλλά στρέφουν την ερμηνεία τους σε πιο πειραματικούς δρόμους. «Επιστρατεύονται όχι σαν ένα παιχνίδι “φαίνεσθαι” αλλά σαν εργαλείο που χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει το λόγο, να δράσει καταλυτικά στην ατμόσφαιρά του, να ενδυναμώσει τις προθέσεις του». Παίζουν οι: Μάριος Κωστάκης, Ευτυχία Γεωργακοπούλου, Μάκης Παπαγαβριήλ, Βίκυ Σαχπάζη.

No comments: