Saturday, April 19, 2008

Οι νέοι ανεβάζουν «Πλούτο»


Τι κρίμα που ο Κάρολος Κουν δεν ήταν εκεί να τους καμαρώσει! Εβδομήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του «Πλούτου» στο Κολέγιο Αθηνών, υπό τις δικές του σκηνικές οδηγίες, μαθητές του σχολείου μαζί με παιδιά από την Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο ζωντάνεψαν και πάλι το έργο του Αριστοφάνη, τόσο στο Θέατρο του Κολεγίου όσο και στο θέατρο Muaammer Karatza στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης.

Το 1936, ο άνθρωπος που έμελλε να ιδρύσει το Θέατρο Τέχνης, σφραγίζοντας έτσι για δεκαετίες τα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα, εργαζόταν στο Κολέγιο ως καθηγητής αγγλικών κι επιχειρούσε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με τον θεατρικό όμιλο του σχολείου. Με τη φετινή παράσταση του «Πλούτου» ολόκληρη η μαθητική κοινότητα τίμησε τη μνήμη του, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το έργο ανέβηκε σε μετάφραση Γ. Γιατρομανωλάκη, μουσική Γ. Ανδρέου και σκηνοθεσία Αγγ. Γκιργκινούδη, με τη συμμετοχή 25 μαθητών. Ανάμεσά τους οι Γ. και Μιχ. Λαουτσάκης, Αλ. Χρυσανθακόπουλος, Τ. Βασιλικιώτη, Χ. Παπαγεωργίου, Ντ. Ψυχογιός, Θ. Σωτηρίου και Ελ. Αναγνωστοπούλου. Οσο για τα έσοδα των παραστάσεων, θα διατεθούν στα παραπάνω κωνσταντινουπολίτικα εκπαιδευτήρια. [Κυρ. Ελευθεροτυπία, 20/4/2008]

No comments: