Tuesday, April 15, 2008

ΦΑΙΔΡΑΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ ΠΑΘΗ


Με αφετηρία τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, Φαίδρα του Ρακίνα και Ιππόλυτος Καλυπτόμενος του Βασίλη Παπαγεωργίου: μια παράλληλη ανάγνωση. Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου, 15-20 Απριλίου 2008 , 8 παρουσιάσεις

Ολοκληρώνεται η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το Θεατρικό Εργαστήριο του Κ.Θ.Β.Ε. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 με στόχο τη θεωρητική και πρακτική μελέτη θεατρικών κειμένων μέσα από διαφορετικές σύγχρονες υποκριτικές προσεγγίσεις. Η πρωτοβουλία αυτή – όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου του ΚΘΒΕ – βρήκε την ανταπόκριση τόσο των νέων καλλιτεχνών όσο και του κοινού της Θεσσαλονίκης που το αγκάλιασε θερμά από την αρχή.

Οι σπουδαστές/ηθοποιοί, οι διδάσκοντες και οι συνεργάτες τους ετοιμάζονται τώρα για τον 3ο και τελευταίο κύκλο παρουσιάσεων. Μετά τους δυο πρώτους θεματικούς κύκλους, «Η Φιλονικία του Μαριβό και Καθαροί, πια της Σάρα Κέιν» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και «Ο Υμπί στο Σχολείο: O Jarry και τα Αμερικανικά καρτούν» σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, ο τρίτος θεματικός κύκλος προσπαθεί να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει μέσα από τα κείμενα του Ευριπίδη, του Ρακίνα και του Παπαγεωργίου τον τραγικό έρωτα Φαίδρας και Ιππόλυτου.

Φαίδρας και Ιππόλυτου Πάθη

Για τον 3ο θεματικό κύκλο πραγματοποίησαν σεμινάρια οι καλλιτέχνες: Αναστασία Θεοφανίδου, χορογράφος (κίνηση και ποιητικός Λόγος), Γιώργος Χριστιανάκης, συνθέτης (μουσική και Λόγος), Νικαίτη Κοντούρη, σκηνοθέτις ( Ήρωες και ήρωες: Λόγος και συναισθήματα). Σεμινάρια-Μaster classes πραγματοποίησαν οι: Στρατής Πασχάλης, συγγραφέας, μεταφραστής και Βασίλης Παπαγεωργίου, καθηγητής πανεπιστημίου στην έδρα Ελληνικής Λογοτεχνίας (Σουηδία).

Στις παρουσιάσεις, που θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 20 Απριλίου του2008 , θα ακουστούν αποσπάσματα από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και τη Φαίδρα του Ρακίνα σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη.

Ο Ιμπί στο σχολείο: O Ζαρί και τα αμερικάνικα καρτούν


©Περίσσης Ελευθέριος

Υπεύθυνος σκηνοθέτης του 3ου θεματικού κύκλου είναι ο Νίκος Σακαλίδης. Τη σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια έχει ο Ανδρέας Παρασκευόπουλος και υπεύθυνη παραγωγής είναι η Άννα Ιωακειμίδου. Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι η σκηνοθέτις Νικαίτη Κοντούρη. Παίρνουν μέρος οι: Εύη Αστρίδου, Μαρία Γεωργιάδου, Νίκος Δημητρόπουλος, Θύμιος Κούκιος, Ειρήνη Μουρελάτου, Μάμιλυ Μπαλακλή, Ίρις Νικολάου, Νάνα Παπαδάκη, Στέλλα Ράπτη, Μανώλης Τσίπος, Στέλιος Τράκας.

  • Σημείωμα του σκηνοθέτη Νίκου Σακαλίδη: Ο μύθος της Φαίδρας και του Ιππόλυτου όπως τον αντιμετωπίζουν τρία διαφορετικά θεατρικά έργα διαφορετικών εποχών (στην ουσία τέσσερα, αν συμπεριλάβουμε και τον χαμένο Ιππόλυτο καλυπτόμενο του Ευριπίδη, τα λίγα αποσπάσματα του οποίου έχει ενσωματώσει ο Παπαγεωργίου στο ομώνυμο έργο του): Μια προσπάθεια σύνθεσης σκηνών από αυτά τα έργα, που – ίσως - δημιουργούν ένα καινούργιο. Μια πειραματική προσέγγιση σε διαφορετικούς κώδικες, συμπεριφορές, αντιλήψεις, με επίκεντρο το ανθρώπινο πάθος και τις συνέπειές του. Στόχος η ανάδειξη των διαφορών και των συγγενών ανάμεσα σε εποχές και κοινωνίες μακρινές με γνώμονα τον άνθρωπο και η δημιουργία ενός σκηνικού ποιητικού σύμπαντος εν εξελίξει…

Η Φιλονικία του Μαριβό - Καθαροί, πια της Σάρα Κέιν: μία παράλληλη ανάγνωση


©Ελευθέριος Περίσσης

Ημέρες και ώρες ανοιχτών παρουσιάσεων: Τρίτη 15 Απριλίου 2008 (22:00), Τετάρτη 16 Απριλίου 2008 (22.00), Πέμπτη 17 Απριλίου 2008 (22.00), Παρασκευή 18 Απριλίου 2008 (22.00), Σάββατο 19 Απριλίου 2008 (15.00 και 21.00), Κυριακή 20 Απριλίου 2008 (15.00 και 21.00).

No comments: