Monday, March 24, 2008

Επτά νέοι ηθοποιοί που κερδίζουν το χειροκρότημα

Αννα Καλαϊτζίδου: «Ο χρόνος μέχρι να σου φύγει η ντροπή πάνω στη σκηνή είναι τυραννία». Δεν ψάχνω για το νέο Αμόρε. Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο για να διαπιστώσουμε, αν θα δημιουργηθεί κάτι ανάλογο». Με αυτό τον τρόπο η νεαρή ηθοποιός σχολιάζει την είδηση για το κλείσιμο του Θεάτρου του Νότου. «Θα μου λείψει... είναι τρία χρόνια που είμαι εδώ. Μου άρεσε ο τρόπος που δούλευαν, αισθανόμουν καλλιτεχνική ελευθερία»... Πού θα την δείτε: «Νεκρή Φύση σε χαντάκι» του Φ. Παραβιντίνο, σε σκηνοθεσία Γ. Λάνθιμου, Εξώστης Αμόρε, έως τις 20 Απριλίου.

Ελενα Μαυρίδου: «Kαι η απόρριψη μέσα στο παιχνίδι είναι». Tην πρωτογνωρίσαμε ως «Γκόλφω», με την ομάδα «Xώρος», την οποία η ίδια χαρακτηρίζει σαν ένα «σύγχρονο μπουλούκι» - παίζουν παντού, σε πλατείες, σε κλειστά θέατρα, σε κλαμπ, σε πανηγύρια. Φέτος παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά, το «Λιωμένο Βούτυρο», στο Εθνικό. Είναι μεγάλη η πρόκληση; «Το Εθνικό είναι ένας ακόμη χώρος, όπως και οι πλατείες... Πού θα την δείτε: «Λιωμένο Βούτυρο» του Σ. Σερέφα, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, Νέα Σκηνή - Εθνικό Θέατρο έως την Κυριακή των Βαΐων.

Νικόλας Παπαγιάννης: «Ο κόσμος δεν έρχεται στο θέατρο για να πειραματιστείς μπροστά του». Το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Λευτέρης Βογιατζής τού εμπιστεύθηκε γυναικείο ρόλο στην Αντιγόνη: αυτόν της Ευρυδίκης. Η ερμηνεία του πήρε πολύ θετικά σχόλια. Εάν εξακολουθεί να κάνει αυτή τη δουλειά με εφηβικό ενθουσιασμό, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεργασίες που είχε έως τώρα... Πού θα τον δείτε: «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ» του Χ. Φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή, - Εθνικό Θέατρο - Σκηνή Κοτοπούλη (Εναρξη 26.3).

Θάνος Τοκάκης: «Oι γονείς μου είχαν την ελπίδα ότι τελικά θα γίνω ασφαλιστής». Kανένας γονιός δεν λέει στο παιδί του «πήγαινε να γίνεις ηθοποιός»», παραδέχεται με ειλικρίνεια. Ωστόσο, οι δικοί του γονείς όταν είδαν πως αυτό ήθελε να κάνει, τον άφησαν να το δοκιμάσει και τον υποστήριξαν. «Είχαν βέβαια την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα σοβαρευόμουν και θα γινόμουν ασφαλιστής»... Πού θα τον δείτε: «Σε Στενό Οικογενειακό Κύκλο» του Αλ. Νικολάγιεβιτς Οστρόφσκι, σε σκηνοθεσία N. Mαστοράκη, Θέατρο του Νότου, έως την Κυριακή των Βαΐων.

Ευθύμιος Παπαδημητρίου: «Μια καλή παράσταση μπορεί να «σταθεί» και μ' έναν προβολέα». «Nα σου πω ένα κουτουκάκι που πας και με τα πόδια;» Πολλοί δυσκολεύονται να συνδέσουν τον απίθανο τύπο της διαφήμισης που συνομιλεί με το «κυριλέ» ζευγάρι στο κατώφλι του σπιτιού του με τον ψευδό μπράβο Ζαν Κλοντ της τηλεοπτικής σειράς «Μαύρα Μεσάνυχτα» ή με τον αυτιστικό ήρωα του θεατρικού «Μotortown»... Πού θα τον δείτε: Στο «Μανδραγόρα» του Μακιαβέλι, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, έως την Κυριακή των Βαΐων (20 Απρίλιου).

Μαρία Παρασύρη: «Oταν κάτι μας ταλαιπωρεί, πάντα βγαίνουμε κερδισμένοι». «Είσαι στο μετρό, βλέπεις έναν τύπο και σκέφτεσαι: «να ο ρόλος μου, έτσι πρέπει να δείχνω»». H Μαρία, 29 χρόνων, ομολογεί πως η δουλειά της δεν είναι κάτι που μπορεί ν' αφήσει πίσω της πηγαίνοντας σπίτι. «Τα στοιχεία για τον χαρακτήρα σου μπορείς να τα «κλέψεις» απ' οπουδήποτε»... Πού θα την δείτε: «Rainbow», μια μουσική παράσταση για τον Αρθούρο Ρεμπό, Πειραματική Σκηνή του Εθνικού (Εναρξη 7/5). Σκηνοθεσία Ε. Θεοδώρου.

Χρήστος Πασσαλής: «Στην τηλεόραση κάτι άλλο ψάχνουν, όχι ηθοποιούς». Είναι «αναπόσπαστο» κομμάτι της ομάδας Blitz. Μαζί με τα άλλα δύο μέλη της, την Αγγελική και τον Γιώργο, έχουν ανεβάσει στο Bios τρεις παραστάσεις (Motherland, Joy Division, New Order) προκαλώντας το ενδιαφέρον κυρίως του νεανικού κοινού. Είτε θετικά είτε αρνητικά, οι Blitz ξεχωρίζουν για το ιδιότυπο είδος θεάτρου που προτείνουν. [...] Η επόμενη δουλειά του θα είναι με τους Blitz σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. «Ετοιμος δεν νιώθεις ποτέ να κάνεις μια δική σου ομάδα. Αλλά θέλαμε να δοκιμάσουμε», λέει.

Πρωταγωνιστές του αύριο. Της Ξένιας Γεωργιάδου - φωτογραφίες Πάρης Αναγνωστόπουλος, Πηγή: Περιοδικό «Κ»

No comments: