Friday, March 28, 2008

Χάινριχ φον Κλάιστ «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ» από το Εθνικό Θέατρο

Στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει (2/4) το δράμα του Χάινριχ φον Κλάιστ «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Το έργο παίχτηκε για πρώτη και μοναδική φορά, στο Εθνικό Θέατρο, πριν από 70 χρόνια. Το 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με τον Αλέξη Μινωτή στον επώνυμο ρόλο.

Ο ήρωας του έργου, ο νεαρός και παρορμητικός Πρίγκιπας του Χόμπουργκ, παραβιάζει τις εντολές του ηγεμόνα του Βρανδεμβούργου. Παρά το θρίαμβό του στη μάχη καταδικάζεται σε θάνατο. Με αφορμή την ιστορική μάχη του Φέρμπερλιν του 1675, ο Κλάιστ γράφει ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, που κινείται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, λογικής και συναισθήματος. Ο παράτολμος και ερωτευμένος πρίγκιπας βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα ζωή ή θάνατος, όπως επιβάλλει ο στρατιωτικός νόμος για την ανυπακοή του.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνικά -κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική σύνθεση - ήχους Δημήτρη Καμαρωτού, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Διανομή (αλφαβητικά): Νίκος Αρβανίτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη, Θανάσης Δόβρης, Δημήτρης Καρτόκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Παναγιώτης Κλίνης, Eμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσυφας, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Στράτος Μενούτης, Δημήτρης Ντάσκας, Νικόλας Παπαγιάννης, Ομηρος Πουλάκης, Γιάννης Τσορτέκης, Λυδία Φωτοπούλου, Μενέλαος Χαζαράκης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

No comments: